Παπανδρέου προς Ράμα: « Η έλλειψη διαφάνειας έφερε την κρίση»


Νοέμβριος 26, 2011.

Βρυξέλλες.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συναντήθηκε με το Γιώργο Παπανδρέου, «ο οποίος είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα». Στη συνάντηση,  ο κ. Παπανδρέου έδωσε το μήνυμα ότι η Αλβανία πρέπει να διδάσκεται από την ταλαιπωρία της Ελλάδας.


 Ο Έλληνας, πρώην πρωθυπουργός, τόνισε ότι η γειτονική χώρα υπόκειται όλες  αυτές τις δυσκολίες λόγω έλλειψης της διαφάνειας των οικονομικών στοιχείων, πράγμα το οποίο συνέβη όταν στην κυβέρνηση ήταν το δεξιό κόμμα.

«Στην Ελλάδα, δεν είχαμε ορθό προϋπολογισμό και καμία διαφάνεια στα έξοδα του δημόσιου τομέα. Αυτό προκάλεσε ένα μεγάλο πρόβλημα στο έλλειμμα, το οποίο θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει, αν είχαμε διαφάνεια στα οικονομικά της χώρας. Η έλλειψη διαφάνειας δημιούργησε πολλές κοινωνικές ανισότητες. Η διαφάνεια είναι ένα θέμα της χρηστής διακυβέρνησης, της δημοκρατίας και είναι ένα  μεγάλο ζήτημα κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, το κόμμα μας στην Ελλάδα έχει ως ‘σημαία’ την διαφάνεια», είπε ο Παπανδρέου.

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών στην Αλβανία τόνισε ότι «οι Αλβανοί και η αλβανική πολιτική τάξη πρέπει από κοινού να κηρύττουν και να εφαρμόζουν τη διαφάνεια όλων των πραγματικών οικονομικών στοιχείων, διαφορετικά θα βρεθούμε γρήγορα πριν από μια καταιγίδα που θα ήταν τρομερή για την Αλβανία και τους Αλβανούς. Από την άποψη όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ας τα έχουμε ως εμπειρία που πρέπει να μας διδάξουν πολλά», είπε ο Ράμα.

Το τριήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος άρχισε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011, στις Βρυξέλλες και έληξε σήμερα, Σάββατο.
--
Πηγή: Shekulli