Αλβανία: ‘Θα συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας»


Νοέμβριος 16, 2011.

Ξεκίνησαν, χθες, στα Τίρανα οι εργασίες της 57ης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας.
Σε αυτήν λαμβάνουν μέρος 43 χώρες, μέλη και εταίροι του ΝΑΤΟ. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συγκέντρωση  γίνεται στην Αλβανία.

Η Συνέλευση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας σε συνεργασία με το Ατλαντικό Συμβούλιο της Αλβανίας, καθώς και την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Άρμπεν Ιμάμη, δήλωσε ότι η Αλβανία «έχει μια σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας».


Αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή για τη  συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, αναφέρθηκε  στο ρόλο και τη σημασία της αλβανικής συμμετοχής από το 2003 έως σήμερα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

«Από το 2003 η Αλβανία έχει συμμετάσχει σε όλες τις απαιτούμενες δεσμεύσεις σε διεθνές επίπεδο και  προσφάτως στο Αφγανιστάν. Έχουμε αποστείλει σημαντικό αριθμό δυνάμεων στη χώρα αυτή και η Αλβανία κατετάγη  στην κορυφή της λίστας, ως μια χώρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το μέγεθος του στρατού της καθώς και του αντίστοιχου προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ιμάμη.

Ο Αλβανός υπουργός άμυνας τόνισε ότι κάτω από την εντολή της Ιταλίας, η Αλβανία έστειλε μια διμοιρία σε δύο στρατιωτικές περιφερειακές διοικήσεις, στην Καμπούλ και στο Ιράκ υπό της αμερικανικής διοίκησης.
«Αυτήν την περίοδο, η οποία θεωρείται μεταβατική περίοδος, προσπαθήσαμε να προγραμματίσουμε τις προτεραιότητές μας. Έχουμε ένα ειδικό τάγμα των Ενόπλων Δυνάμεων , υπό αμερικανική διοίκηση, το οποίο ενεργεί σε αποστολές μάχης. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει  σε αποστολές μάχης. Έτσι, με 22 στρατιώτες στην Κανταχάρ, εκτέλεσε μια σοβαρή αποστολή».

Ο Ιμάμη αναφέρθηκε, ακόμη,  στην περαιτέρω συμβολή των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων στις στρατιωτικές αποστολές αλλά και στη συμβολή τους στην αστυνομική σχολή της Καμπούλ.
«Έχουμε εκεί έναν συνταγματάρχη ο οποίος είναι μέλος της μικτής ομάδας, η οποία αποτελείται από 22 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς  και οι οποίοι συνεργάζονται με την Εθνική Φρουρά του New Jersey», δήλωσε ο  Ιμάμη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προοπτική της δημιουργίας  μιας ιατρικής ομάδας στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεισφοράς της χώρας  του,  καθώς και στην ενδυνάμωση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις  που προέρχονται τόσο από τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών όσο και  από τη χρήση των όπλων από τους αντιδρώντες.



Πηγή: Top channel-albania