Σερβία: Από το χρυσορυχείο του Μπορ παρήχθησαν 180 τόνοι χρυσού


Δεκέμβριος 28, 2011.

Bor-Σερβία.

 Ο διευθυντής του χυτηρίου χαλκού στο Μπορ, Boban Todorović δήλωσε την Τετάρτη ότι από το 1961 από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης και τήξης της λεκάνης του Μπορ, έχουν  εκχυθεί 180 τόνοι καθαρού χρυσού 99,99%.


«Η παραγωγή  χρυσού είναι μια μεσαία παραγωγή σε παγκόσμιο δείκτη πολύτιμων μετάλλων», είπε ο Τοντόροβιτς  καθώς διηύθυνε την επεξεργασία του πολύτιμου μετάλλου και τη χύτευσή του σε ράβδους.

Οι δημοσιογράφοι είχαν μια σπάνια ευκαιρία να δουν και να καταγράψουν την παραγωγή των ράβδων χρυσού, οι οποίοι στη συνέχεια παραδίδονται  στην Εθνική Τράπεζα της Σερβίας.

«Εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα, το χρυσό, την πλατίνα και το ασήμι, με το νέο έτος θα εφαρμόσουμε μια νέα τεχνολογία για την απόκτηση ευκολότερα του πολύτιμου μετάλλου», είπε ο Τοντόροβιτς στους δημοσιογράφους αλλά δεν ήθελε να εξηγήσει τη νέα μεθοδολογία.

«Στο χυτήριο χρυσού παράγουμε πρότυπο καθαριότητας του μεταλλεύματος, του οποίου η τιμή ανά γραμμάριο είναι 35 ευρώ. Με τη νέα τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε  εγγυόμαστε  την καθαρότητα του μετάλλου», πρόσθεσε.

Στο χυτήριο εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες ασφαλείας και απαγορεύεται να φωτογραφίζουν τους εργαζόμενους. Κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι όταν εισέρχονται και όταν εξέρχονται των εγκαταστάσεων περνούν από ανιχνευτή μετάλλων.
--