Εφημερίδα ‘Μπέτσερ’: Το Δεκέμβριο άλλοι 7.000 ‘Μακεδόνες’ έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα


Δεκέμβριος 30, 2011.

Σκόπια.

 Επτά χιλιάδες  «Μακεδόνες» πολίτες  του κράτους των Σκοπίων έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2011.

Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε η  εφημερίδα των Σκοπίων ‘Εσπερινή’/’Μπέτσερ’ η οποία επικαλείται  δημοσίευμα της «Turkish Weekly».


Σύμφωνα  με την τουρκική εφημερίδα, υπήρξε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την απόκτηση του βουλγαρικού διαβατηρίου « κυρίως επειδή από το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει την αγορά εργασίας» προς τους Βουλγάρους πολίτες.

Οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων, αρκεί να συμπληρώσουν την δήλωση ότι έχουν βουλγαρική συνείδηση και κατάγονται από Βουλγάρους γονείς ή είχαν Βουλγάρους προγόνους.

Μέχρι σήμερα περίπου 42.372 Σκοπιανοί ‘μακεδόνες’ έχουν συμπληρώσει τη δήλωση αυτή και έχουν πάρει τη βουλγαρική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού και αντιστοιχεί στο 2,1 % του συνόλου των κατοίκων. Αυτοί, δηλαδή, που έχουν δηλώσει ότι είναι «Μακεδόνες Βούλγαροι».

Βέβαια στο σύνολο του πληθυσμού των Σκοπίων υπάρχουν άλλες επτά  μειονότητες, όπως είναι οι περίπου 30 τοις εκατό «Μακεδόνες Αλβανοί», οι «Βλάχοι Μακεδόνες», οι « Ρομά Μακεδόνες», οι «Αρουμούνοι Μακεδόνες» κ.ά.
--