Σκόπια: Ο Αχμέτι ζήτησε από τον Γάλλο πρέσβη να βοηθήσει στην λύση του ονόματος


Δεκέμβριος 21, 2011.

Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση» (DUI), Αλί Αχμέτι, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι,  συναντήθηκε σήμερα (χθες) με τον πρέσβη της Γαλλίας στα Σκόπια,  Jean Claude Schlumberger.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν τρέχοντα πολιτικά ζητήματα της χώρας, για τις πρόωρες εκλογές στο δήμο Σαράι, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας και της ευρω-ατλαντικής ολοκλήρωσης.

Ο Αλί Αχμέτι συζήτησε με το Γάλλο διπλωμάτη για την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το θέμα της ονομασίας και δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κίνητρο για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν. Ακόμη και μετά την απόφαση της Χάγης, η FYROM και η Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν στη διαδικασία  και προώθησης του διαλόγου και κερδισμένοι θα είναι και οι δύο όταν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Η FYROM είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ και οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα σε αυτές, λόγω του ότι  θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνον τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής αλλά κρατούν σε ομηρία και την οικονομική ανάπτυξη μέσω της ολοκλήρωσής της, ως χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Αχμέτι.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλβανός πολιτικός κάλεσε τη Γαλλία να βοηθήσει  ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία ένταξης, από τη διαφορά των δύο χωρών και τόνισε την υψίστη σημασία που έχει για τη χώρα και την περιοχή.


--