Τουρκία: «Θερμαίνονται τα ύδατα του Αιγαίου»


Δεκέμβριος 22, 2011.

Bodrum.

Η Τουρκία και η Ελλάδα,  το 1995, εξαιτίας των βραχονησίδων των Ιμίων, ήρθαν στα πρόθυρα πολέμου και  όπως φαίνεται οι σχέσεις τους ξανα-θερμαίνονται.

Ελληνικά πλοία παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα και η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε στην περιοχή ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος.


Τα παραπάνω  αναφέρει  σχετικά ο δικτυακός τόπος του Μποντρούμ (Αλικαρνασσού)  επικαλούμενος  ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου για  τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  αλιευτικά σκάφη που ανήκουν στην Ελλάδα, χθες από τις  13:35 έως τις 17:35,  μεταξύ των  βραχονησίδων των Ιμίων πέρασαν έξι φορές, μπαίνοντας στα χωρικά μας ύδατα.

Για την παράβαση των αλιευτικών σκαφών εστάλη ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος που ανήκουν στην τουρκική διοίκηση του Λιμενικού Σώματος για να  φρουρήσει  ακτές και να αποδιώξει προς τις ελληνικές ακτές τα αλιευτικά.

Το 1995 φθάσαμε στα πρόθυρα του πολέμου

Για τα  Ίμια του Αιγαίου Πελάγους, το 1995, η Τουρκία και η Ελλάδα  είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου.

Είχε τοποθετηθεί σε μια βραχονησίδα η τουρκική σημαία και τότε επενέβησαν οι Έλληνες στρατιώτες, ανύψωσαν την ελληνική και  υποστήριξαν ότι η περιοχή ανήκει σε αυτούς και θα την υπερασπιστούν.

Τότε αναπτύχθηκαν στην περιοχή κομάντος των υπηρεσιών μας και σε μια διπλανή βραχονησίδα ύψωσαν την τουρκική σημαία.
Την τελευταία στιγμή ενεργοποιήθηκαν το ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και  λύθηκε η κρίση.

--