Κύπρος: Απαισιοδοξία από τη σημερινή συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου


Δεν πάνε καλά οι συνομιλίες, λέει ο Πρόεδρος

Δεν ήταν παραγωγική η συνάντηση των δύο ηγετών σήμερα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.



Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα για λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα και εστίασαν στο θέμα του περιουσιακού. Η συνάντηση, είπε, «ήταν αρκετά ανεπιτυχής».

Τι είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

Η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού είναι ''αποτυχία'' και πήγε ''άσχημα'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι προσπάθειες από ε/κ πλευράς συνεχίζονται και ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί σε αποφάσεις που λήφθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς πώς τα πήγε η συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ''Ασχημα. Συζητήσαμε περί περιουσιακού. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο. Δυστυχώς. Και αυτή είναι και η διαπίστωση των Ηνωμένων Εθνών''.

Σε ερώτηση τί σημαίνει αυτό για την περαιτέρω πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''σημαίνει ότι συνεχίζουμε μέχρι το Greentree'', προσθέτοντας ότι ''προσπαθούμε''.

Ερωτηθείς εάν έγινε η διασύνδεση του κεφαλαίου με το εδαφικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''γίνεται από εμάς συνεχώς''.

''Εκείνο που χρειάζεται είναι να μπουν στοιχεία κάτω και στο Greentree είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί επιτροπή'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η τ/κ πλευρά δεν ανταποκρίνεται''.

Οπως είπε, ''εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό, έχουμε και για το εδαφικό τα στοιχεία μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση''.

Ερωτηθείς εάν η επιτροπή θα δημιουργείτο για το εδαφικό ή το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα δημιουργείτο ''και για τα δυο, για να συζητήσει, να βάλει κάτω συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με τις περιουσίες, που σχετίζονται με το εδαφικό''.

''Δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά'', επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα θέσουν την τ/κ πλευρά προ των ευθυνών της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ό,τι έχει να πει για τα Ηνωμένα Εθνη τα λέει εντός, στις επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη.

Οσον αφορά τα όσα ακούγονται περί διεθνούς διάσκεψης από τη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα από βρετανικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''έχουν αλλάξει τα πράγματα''.

''Οταν θα εκδοθεί το ψήφισμα, δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς. Εχουμε κάνει τα αναγκαία διαβήματα, μέχρι στον κ. Κάμερον φθάσαμε. Πιστεύω ότι το ψήφισμα θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη'', είπε.

Πηγή: πολίτης-on line