Σκόπια: «Στη σκιά της οικονομικής κρίσης μπήκε το ζήτημα του ονόματος»


Δεκέμβριος 24, 2011

Η σκοπιανή τηλεόραση «Κανάλ 5» παρουσιάζει τις απόψεις του Έλληνα αναλυτή Γιώργου Τζογόπουλου, μεταδιδακτορικού Ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εφ’ όσον η Ελλάδα θα συνεχίσει να  έχει κυβέρνηση συνασπισμού ελληνικών κομμάτων, η μόνη προτεραιότητά της θα είναι να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και επομένως  θα ‘κολλήσει’ αυστηρά στις κόκκινες γραμμές, όσον αφορά  την διαφωνία του ονόματος Αθηνών – Σκοπίων.

«Η Ελλάδα  αυτές τις στιγμές βρίσκεται κάτω από την οικονομική κρίση. Η κατάσταση είναι δύσκολη, λόγω των περικοπών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα στο ζήτημα της διαφωνίας του ονόματος δεν θα κάνει καμία άλλη παραχώρηση», δήλωσε ο αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σήμερα στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το παρελθόν, το πείσμα και την ισχυρή θέση που είχε κρατήσει  ο σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, τη δεκαετία του ’90, που σήμερα σπάνια μιλά για το ζήτημα αυτό δημοσίως και αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του, θεωρεί σημαντική την επίλυση ενός ονόματος erga omnes


Ο άλλος εταίρος της κυβερνητικής συμμαχίας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει επανειλλημένα καταστήσει σαφές ότι το ακροδεξιό κόμμα ΛΑΟΣ δεν θα υιοθετήσει όνομα που θα περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’.
Μπορεί μια τέτοια σύνθεση  στην κυβέρνηση να δίνει ελπίδα για μια λύση; (ρωτά η δημοσιογράφος Ριστόβσκα τον Τζογόπουλο).

«Νομίζω ότι αυτά που είπατε για τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη είναι αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε  στο σημείο αυτό ότι πρωθυπουργός στην Ελλάδα σήμερα, είναι ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σοβαρός και πιστεύω ότι το θέμα  θα το χειριστεί για το συμφέρον της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να λάβει λαϊκίστικες κινήσεις, όπως συχνά κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού, εν όψει των επικείμενων εκλογών. Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον κ. Λουκά Παπαδήμο», διευκρίνισε ο Γιώργος Τζογόπουλος.

Η διαμάχη για το όνομα παραμένει στη σκιά της κρίσης στην Ελλάδα. Τα μέσα ενημέρωσης ολοένα και πιο λίγο ασχολούνται με την 20χρονη διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων.

Άλλωστε, ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει την προβλεπόμενη επίσκεψη στην Αθήνα της Τέουτα Αρίφι και τη συνάντησή της με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, και αυτά, μετέδωσαν την είδηση που έλαβαν από εμάς, αναφέρει η σκοπιανή δημοσιογράφος.
--