Αλβανία: Το μουσείο της Απολλωνίας άνοιξε μετά από είκοσι χρόνια


Με την χρηματοδότηση της Ισπανίας


Δεκέμβριος 7, 2011.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Απολλωνίας έχει ανοίξει τις θύρες του μετά από είκοσι χρόνια, ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους της αλβανικής αρχαιολογίας.
Εκτίθενται 688 σημαντικά αντικείμενα καθώς και μεγάλος αριθμός αρχαίων νομισμάτων, αντικείμενα που το καθιστούν  ένα από τα πλουσιότερα μουσεία της χώρας.


Στη  διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, συμμετείχαν  γνωστά πολιτικά πρόσωπα καθώς εντόπιοι και ξένοι αρχαιολόγοι.

Την κορδέλα του μουσείου έκοψε ο νέος υπουργός Τουρισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, Άλντο Μπούμσι, ο οποίος χαιρετισμό και ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επαναλειτουργία του μουσείου.

«Αυτό το μουσείο είναι μια μηχανή ανάπτυξης για την περιοχή, όσον αφορά τον τουρισμό», είπε.

Εντωμεταξύ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών  Μνημείων, Απόλλων Μπάσε,  στην ομιλία του τόνισε  για τις καινοτομίες που προσφέρει το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Σύμφωνα με τον Μπάσε, όλα τα γλυπτά και τα άλλα έργα που εκτίθενται στο ίδιο χώρο δεν υπόκεινται σε επιλογή, όπως συμβαίνει συνήθως. Επίσης ο αρχαιολόγος και ερευνητής του εν λόγω τομέα, Νεριτάν Τσέκα δήλωσε ότι «η αρχαία Απολλωνία, μετά από πέντε χρόνια θα αποτελεί το κέντρο της ανατολικής Αλβανίας από την άποψη του τουρισμού.

Το έργο της αποκατάστασης του αρχαιολογικού μουσείου έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια.

Η επαναλειτουργία του Μουσείου έγινε δυνατή χάρη σε μια επένδυση ύψους 80 χιλ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ανακατασκευή του κτιρίου και την επιστροφή των πολιτιστικών μνημείων στο χώρο τους, τα οποία επί αρκετό χρονικό διάστημα είχαν τοποθετηθεί σε αποθήκη και κανείς δεν μπορούσε να  αντιληφθεί την πολιτιστική και ιστορική τους αξία.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισπανική Κυβέρνηση, υποστηρίχθηκε από του αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την UNESCO.

Σημειώνεται ότι  το κτίριο πριν από μερικά χρόνια, λόγω καθίζησης του εδάφους είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και πολλά σημεία του και σήμερα θεωρούνται κατεστραμμένα.
--
Πηγή: panorama