Πρώην Αμερικανός Πρέσβης : Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι στα Σκόπια λειτουργούν κατά των ΗΠΑ…


Δεκέμβριος 7, 2011.

Ουάσιγκτον.

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, είχε πληροφορίες ότι άτομα από τη βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια, σε στενή συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, εργάστηκαν κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην FYROM, σύμφωνα με αναφορά του ‘Καναλιού 5’ των Σκοπίων.

Ο Ρίκερ στο τηλεγράφημα που έστειλε στις 26 Ιουλίου 2009 στην Ουάσιγκτον, αναφέρει τις ανησυχίες  του για τις αντι-αμερικανικές κοινές δραστηριότητες των Βουλγάρων και των Ελλήνων στα Σκόπια.


Το τηλεγράφημα, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «Wikileaks» πριν περίπου δέκα ημέρες, αναφέροντας τις κοινές  δραστηριότητες,   σημειώνει ότι ‘δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών’.

Ο πρώην πρέσβης της Ουάσιγκτον στα Σκόπια, σημειώνει ότι οι Βούλγαροι οι οποίοι έχουν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, δεν εξυπηρετούν  τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι  τότε επικεφαλής της  συμβουλευτικής ομάδας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια  ήταν ο στρατηγός Βαλεντίν Γκαγκάσεφ. Ο Αναπληρωτής του ήταν επίσης  Βούλγαρος στρατιωτικός ο οποίος αφίχθη στα Σκόπια λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με τον Ρίκερ στην προκαθορισμένη τοποθέτηση  του Ολλανδού ακολούθου, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση του, οι Βούλγαροι ενδιαφέρθηκαν να τοποθετήσουν έναν πράκτορα που σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη δεν ήταν αυτό καλό ούτε για τα Σκόπια, ούτε για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, μάλιστα ότι η σκοπιανή πλευρά αντέδρασε με τον αρχηγό του σκοπιανού επιτελείου, τον Μιροσλάβ Στογιανόφσκι, ο οποίος  όταν εμφανίστηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Mons, του Βελγίου, διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί στέλνει το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια ένα Βούλγαρο, μετά από τις τεταμένες σχέσεις που είχαν οι δύο  γειτονικές χώρες.

Στην επιστολή του ο Ρίκερ προτείνει στη θέση αυτή να διοριστεί ένας αξιωματικός του ΝΑΤΟ που να τελειώνει το όνομά του σε «…φσκι» ώστε να βοηθήσει την ενσωμάτωση των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Υπενθυμίζουμε ότι φέτος το Φεβρουάριο ως επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, διορίστηκε Βούλγαρος αξιωματικός, ο συνταγματάρχης Γιορντάν Γιορντάνοφ.
--
Πηγή: информация от Агенция "КРОСС"