The Economist: ‘Βολεύονται τα Σκόπια με την άρνηση της Ελλάδας’


Δεκέμβριος 9, 2011
Η σκοπιανή νίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης φαίνεται πύρρειος νίκη, προς στιγμήν, γράφει το βρετανικό περιοδικό ‘The Economist’ προσθέτοντας ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να ‘φέρει την Ελλάδα στο σημείο, ώστε να απέχει από παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον’, με την προϋπόθεση ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να επαναλάβει το βέτο του Βουκουρεστίου.


« Μετά  την ετυμηγορία, ο Anders Fogh Rasmussen, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι το 2008 η Συμμαχία αποφάσισε να μην προσκαλέσει τα Σκόπια μέχρι την επίλυση του προβλήματος του ονόματος και αυτό δεν έχει αλλάξει», γράφει ο ‘Economist’.

Παρακάτω το βρετανικό περιοδικό  ρωτά πως η απόφαση αυτή θα επηρρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δηλαδή, η ετυμηγορία της Χάγης θα αλλάξει κάτι.

Σε μια κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα επιβιώνει με τα δάνεια της Ευρώπης, γράφει ο ‘Economist’, ορισμένοι θεωρούν ότι δίνουν  δυνατότητα στους δανειστές  της ΕΕ να αμβλύνουν πολλές ελληνικές αδιαλλαξίες και να απαιτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη διαφορά (με τα Σκόπια).

Αντιθέτως όμως, ο Σπύρος Οικονομίδης, Ακαδημαϊκός του London School of Economist – σημειώνει το περιοδικό- δηλώνει ότι δεν υπάρχει πίεση προς την Ελλάδα που να επιτρέψει  τα Σκόπια να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο  τη στιγμή αυτή.

«Μέσα σε αυτήν την ευρωπαϊκή κρίση δεν αποτελεί προτεραιότητα η  διεύρυνση της Ευρώπης. Πράγματι, ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που θέτουν δικαιολογίες για να μην πιεστούν (για μεταρρυθμίσεις).
Η ελληνική αντίθεση με το όνομα των Σκοπίων, τους  έρχεται πολύ βολικά (για ίδιο όφελός  τους), δήλωσε ο Οικονομίδης.

--
Πηγή: net press Skopje