Βουλγαρία: Εθνικής σημασίας ο αγωγός «South Stream»


Δεκέμβριος 1, 2011.
Σόφια.
Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσημα,  ότι η κατασκευή του  αγωγού «South Stream» είναι εθνικής σημασίας.

Η απόφαση ελήφθη, όπως τονίζεται, σύμφωνα με τους βασικούς στόχους της βουλγαρικής ενεργειακής πολιτικής, της ανάπτυξης των ανταγωνιστικών αγορών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στα περιβαλλοντικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας.


Όπως προβλέπεται, ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου θα αρχίζει από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας  και θα βγαίνει από την Βουλγαρία, της οποίας η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό μέχρι τώρα ήταν  πολύ αμφίβολη.

Η Σόφια είχε εντάξει στο πρόγραμμά της τον «South Stream» από τον Ιανουάριο του 2008, όταν στην κυβέρνηση βρίσκονταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όταν ανέβηκε στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ του λαϊκού δεξιού κόμματος, το καλοκαίρι του 2009, σταμάτησαν όλα τα ενεργειακά έργα με τη Ρωσία.
Σχεδόν ένα έτος αντιφατικών δηλώσεων της βουλγαρικής κυβέρνησης, μόνον τον Ιούλιο του 2010 όταν η Ρωσική Ομοσπονδία και η Βουλγαρία υπέγραψαν χάρτη της διαδρομής για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας του τοπικού τμήματος του «South Stream», έγινε σαφές ότι η Σόφια παραμένει στο έργο.

Μέχρι τότε, η Ρωσία είχε διαπραγματευθεί, λόγω της αναποφασιστικότητας της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία, τότε η Βουλγαρία εξέφρασε την ανησυχία της.
Για την εφαρμογή του έργου η Ρωσία έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία.

Η Τουρκία, μέσω των χωρικών υδάτων της οποίας θα πρέπει να περάσει καθυστέρησε την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2010, υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την τελική συμφωνία.

Στο μεταξύ ο εκτελεστικός διευθυντής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερα και ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου "Annie επιβεβαίωσαν τον Οκτώβριο την πρόθεσή τους για την υλοποίηση του έργου «South Stream» σε ευθέτω χρόνο.
--



Πηγή: Tanjug