Τσεχία: Η κυβέρνηση επιστρέφει την εκκλησιαστική περιουσία



Ιανουάριος 11, 2012.

Πράγα.

Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία θα διανεμηθεί σε 17 θρησκευτικές κοινότητες και αποτελείται από γη και ακίνητα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, το κράτος θα πληρώσει, επί πλέον, στις θρησκευτικές κοινότητες οικονομική αποζημίωση € 2.360 εκατομμυρίων.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Petr Nečas, απείλησε ότι θα απολύσει κάθε υπουργό της κυβέρνησής του, ο οποίος δεν θα ψηφίσει για την αποκατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας, γιατί αποτελεί μια υπόσχεση ετών βασισμένη σε συμφωνία του συνόλου του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Ψηφίσαμε για την αποκατάσταση», δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός Καρολίνα Πικ.

Τα δάση, τα χωράφια, τα βοσκοτόπια και τα αγροκτήματα που θα επιστραφούν, αντιπροσωπεύουν το 56% όλων των ακινήτων της Εκκλησίας που το κομμουνιστικό καθεστώς το 1948 την κρατικοποίησε  και η οποία πρέπει να επιστραφεί, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημειωτέον ότι η Τσεχία, χαρακτηρίζεται ως ‘Αθεϊστική Δημοκρατία’, αφού μόλις και μετά βίας το ένα τρίτο του έθνους πιστεύει στο Θεό και μέχρι τώρα δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.
--