Σκόπια: Πρόστιμο σε ξένους ανταποκριτές που κάνουν δημοσκοπήσεις



Ιανουάριος 18, 2012.

Σκόπια.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση απαγορεύεται  σε ανταποκριτές ξένων χωρών και διεθνών οργανισμών να προβαίνουν στη χώρα των Σκοπίων σε σφυγμομετρήσεις και δημοσκοπήσεις και θα μπορούν μόνο, εφ’ όσον η διενέργεια τους στηρίζεται σε διμερείς συμφωνίες.

Επίσης, κάθε ξένο τηλεοπτικό συνεργείο που θα παραμένει στο έδαφος της FYROM λιγότερο από 30 ημέρες θα πρέπει να λαμβάνει έγκριση για την εγγραφή του  στο Υπουργείο Εσωτερικών.


Αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, δεν έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε έρευνες και να συλλέγουν γνώμες, οι παραβάτες δικάζονται για πλημμέλημα και επιβάλλεται πρόστιμο έως 1.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθεί σε σκοπιανά δηνάρια.
Κυρώσεις του ιδίου ποσού προβλέπονται και για άλλες παραβάσεις που έχουν τυποποιηθεί με ακρίβεια στο νόμο.

Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου για την είσοδο, τη διασπορά και τη διάδοση έντυπων περιοδικών και εφημερίδων, ξένων ταινιών και ξένων δραστηριοτήτων πληροφόρησης που προετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο βρίσκεται, ήδη, σε κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο νόμος καθορίζει, επίσης, τη διαπίστευση των εκπροσώπων των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και την επιτήρησή τους.

Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες, στα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτασσόμενη αρχή για τη διαπίστευση των ξένων ανταποκριτών και των ξένων γραφείων είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

Μέχρι το 2006, οι ξένοι ανταποκριτές στα Σκόπια και τα ξένα γραφεία είχαν καταχωρηθεί με την άδεια της Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετά την περίοδο αυτή και του τερματισμού του έργου, διαπιστεύσεις εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία.
--