Σκόπια: Κρίση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων για το καρναβάλι



Ιανουάριος 30, 2012.

Σύμφωνα με το «Ράδιο Σούπερ» της πόλης Στρούγκα, άγνωστοι  έκαναν γκράφιτι  στην  εκκλησία ‘Αγ. Νικόλαος’ στο χωριό Όκτισι της Στρούγκα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «για τους χριστιανούς υπάρχει μόνο ο θάνατος», μια ενέργεια η οποία δείχνει την ένταση που δημιουργήθηκε, από τα περιπαιχτικά σχόλια και παραστάσεις, κατά των μουσουλμάνων, στο καρναβάλι της Βέβτσανης.


Στο μεταξύ συνήλθε εκτάκτως η Επιτροπή των Διεθνοτικών Σχέσεων (CICR)στη  Στρούγκα, όπου συζητήθηκε η ένταση  μεταξύ των εθνοτήτων στο Δήμο και η ανάγκη για βαθύτερη συζήτηση για το τραύμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών  της περιοχής.

Η Επιτροπή προτείνει συνάντηση έκτακτης ανάγκης μεταξύ των δημάρχων της Στρούγκα και της Βέβτσανης, ώστε να εξετάσουν την νέα κατάσταση και να καταλήξουν σε μια  κοινή θέση. Οι εκπρόσωποι επίσης της Μουφτείας,  ζήτησαν από το Δήμαρχο της Στρούγκα να συναντηθεί και με τους διοργανωτές του καρναβαλιού σε μια συνεδρίαση που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου μόνο για το θέμα αυτό.

Η Επιτροπή σε δήλωσή της καταδικάζει όλες τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων  της κοινότητας και του κράτους.

--
ИНПРЕС