Η Σερβία δεν έχει χρήματα για μαχητικά αεροσκάφη!



Ιανουάριος 24, 2012.
Ο υπουργός Άμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, δήλωσε ότι η Σερβία θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο της αγοράς των πολλαπλών χρήσεων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά μόνο με συνεργασία.

Σε επίσκεψή του  στο Στρατιωτικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο στο Ζάρκοβο, ο Σουτάνοβατς υπενθύμισε ότι πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στο Ινστιτούτο είχε αναπτυχθεί ένα ευέλικτο υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος.


Μετά την επίσκεψή του στο διηχητικό τούνελ, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δοκιμή των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών των νέων αεροσκαφών και που είναι το μοναδικό του είδους του, σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, είπε ότι η Σερβία έχει εμπειρογνώμονες που θα μπορούσαν να συνεχίσουν το έργο.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το κράτος δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να το πράξει και ότι σε όλες τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο, τα τόσο πολύπλοκα αεροπλάνα έχουν αναπτυχθεί με συνεργασία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Κονούζιν,  κατά την παρουσίαση των αναπτυξιακών έργων της VTI,  πρότεινε για τα ρωσικά  μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα,  που υπάρχουν στο Κέντρο της Νις, λόγω της ρωσο-σερβικής ανθρωπιστικής συνεργασίας και τα οποία χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο πυρκαγιών,  θα μπορούσαν να συντηρηθούν από τη Σερβία.
--