Τουρκικό Δημοσίευμα: «Το εμπάργκο στο Ιράν θα πλήξει την Ελλάδα»




Ιανουάριος 27, 2012.


Σχεδόν το 40 τοις εκατό των εισαγωγών της σε πετρέλαιο η Ελλάδα  είναι  από το Ιράν,  μετά την απόφαση για εμπάργκο,  οι τιμές αναμένεται να φθάσουν στα ύψη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, πρόσφατα, να προβεί σε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, με αποτέλεσμα να πληγούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται, ενεργειακά, από το Ιράν.


Τις επισημάνσεις αυτές τις δημοσιεύει η εφημερίδα «Athens News», όπου ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας  Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, δηλώνει ότι σε περίπτωση που θα γίνει το εμπάργκο οι τιμές στην Ελλάδα θα φθάσουν στα ύψη. Αξιολόγησε, μάλιστα, ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2 ευρώ.

Μόνο με την πιθανότητα ενός εμπάργκο, ήδη, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν από τα μέσα Δεκεμβρίου κατά 8 λεπτά.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που λαμβάνει πετρέλαιο με πίστωση από το Ιράν, λόγω των φημών που βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, για πτώχευση της χώρας, και με το εμπάργκο θα πληγεί σημαντικά.

Η καθυστέρηση για την επιβολή του εμπάργκο από την 1η Ιουλίου του 2012,  καθορίζεται ως μια μικρή  νίκη της Ελλάδας, αλλά, σημαντική.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η ελπίδα από το Ιράν,  ότι η  Αθήνα μέχρι τότε,  για την προμήθεια πετρελαίου και τις συνθήκες αγοράς του, θα αναθεωρήσει τις θέσεις της ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα του, αφού θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί  εκ νέου για εισαγωγές πετρελαίου.
--