Βούλγαρος Καθηγητής: Τα Σκόπια και Βουλγαρία είναι όπως η Ελλάδα και η Κύπρος…



Ιανουάριος 16, 2012.

Με τον τίτλο «Η Βουλγαρία και η FYROM είναι δύο κράτη ενός έθνους και μίας γλώσσας» το βουλγαρικό πρακτορείο παρουσιάζει τις απόψεις  του Βούλγαρου καθηγητή Ντίμιταρ Γκότσεφ,  ο οποίος  εξομοιώνει τις έννοιες και υποστάσεις  Ελλάδας –Κύπρου με τη Βουλγαρία- Σκόπια.


«Πριν από είκοσι χρόνια, στις 15 Ιανουαρίου 1992, η Βουλγαρία αναγνώρισε  την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας». Αυτή η αναγνώριση έχει διττή σημασία», επισημαίνει ο Βούλγαρος ιστορικός.

«Από τη μία πλευρά, το σύνολο της Βουλγαρίας θεώρησε ότι τότε ότι «Η Μακεδονία του Βαρδάρη» [„Вардарска Македонија“] είναι μια περιοχή  που θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο βουλγαρικό κράτος και η Βουλγαρία έσπευσε να το αναγνωρίσει. Από την άλλη πλευρά, ο πληθυσμός της περιοχής της Βαρντάρσκας ( έτσι ονομάζεται στο κείμενο) έστειλε αντιπροσωπείες και κάλεσε τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει  την πΓΔΜ ως ανεξάρτητο κράτος, επειδή με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να γλυτώσει έναν πιθανό πόλεμο, όπως συνέβη με τις άλλες δημοκρατίες. Η Βουλγαρία επιδιώκοντας να θεμελιώσει τη στάση της και ιστορικά και πολιτικά, αλλά και ηθικά ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της» θα πει ο Βούλγαρος ιστορικός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μη αναγνώριση της  Βαρντάρσκας ως Μακεδονίας από την Βουλγαρία θεωρούνταν απίθανη, «επειδή οι Βούλγαροι διακατέχονταν από την ιδέα να βοηθήσουν τους αδελφούς τους στη ‘Βαρντάρσκα’ για να ξεφύγουν από τη δουλεία που μέχρι τώρα βρίσκονταν (υπό των Σέρβων) και να υποστηρίξουν μια  ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’.

Ωστόσο, ο Βούλγαρος καθηγητής της ιστορίας θα παραδεχτεί ότι «η πολιτική ελίτ της «Μακεδονίας του Βαρδάρη» που προήλθε από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, βρίσκονταν σε άλλη τροχιά  από τη δική μας ελίτ (που ήθελε την ενσωμάτωσή τους στη Βουλγαρία). Πάντως, έχουμε την πλήρη ευθύνη για ό, τι συμβαίνει. Δυστυχώς οι αντίπαλοί μας (Σερβία),   κατάφεραν πολύ γρήγορα  να φέρουν τις δύο πλευρές  αντίπαλες (Βουλγαρία – Σκόπια). Και αυτό  είναι κάτι που γίνεται ολοένα και χειρότερα και δεν μπορεί να διορθωθεί».

 Ο Ντίμιταρ Γκότσεφ θα επαναλάβει ότι τα Σκόπια και η Βουλγαρία είναι όπως ακριβώς η Ελλάδα και η Κύπρος, ένας λαός,  ένα έθνος με μία γλώσσα σε δύο διαφορετικά κράτη και θα τονίσει  ότι οι ξένες δυνάμεις με τις μυστικές υπηρεσίες που δρουν στα Σκόπια, δεν  θα αφήσουν το κράτος αυτό να αποκτήσει στενούς δεσμούς με τη Βουλγαρία.
--