Κοσσυφοπέδιο: Δακρυγόνα και ρίψεις νερού στα σύνορα με Σερβία



Ιανουάριος 14, 2012.

Μερντάρε.

Η αστυνομία  του Κοσσυφοπεδίου σήμερα στις 14:30, στη συνοριακή διάβαση του Ποντούγεβο, έριξε δακρυγόνα και  ρίψεις  νερού  για να διαλύσει τους υποστηρικτές του κινήματος «Αυτοδιάθεση» που επεχείρησαν να αποκλείσουν τη διάβαση.

Το γραφείο τύπου της Πρίστινας του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι μεταξύ των συλληφθέντων  βρίσκεται και ο ηγέτης της «Αυτοδιάθεσης» Αλμπίν Κούρτι.


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Beta, στη διασταύρωση κοντά στο Ποντούγεβο, είχαν συγκεντρωθεί περί τους 500 υποστηρικτές της «Αυτοδιάθεσης» αλλά η αστυνομία τους διέλυσε με τη χρήση δακρυγόνων.

 Οι υποστηρικτές της  «Αυτοδιάθεσης» είχαν καλέσει προηγουμένως  τις αστυνομικές δυνάμεις να τους αφήσουν να πάνε στο Μερντάρε και τους δήλωσαν ότι δεν ήταν κατά της αστυνομίας αλλά κατά της Σερβίας.

Από το πρωί  άρχισαν εντούτοις οι συγκρούσεις με την αστυνομία καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα,  η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποίησε  ‘σπρέι πιπεριού’ κατά των διαδηλωτών.

Πάντως, κανείς στην Πρίστινα, τόσο από τους αξιωματούχους όσο και από τους πολίτες δεν υποστηρίζουν τον αποκλεισμό των συνόρων από την Αυτοδιάθεση. Οι αρχές της Πρίστινας δηλώνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Αυτοδιάθεση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,  το αλβανικό κράτος δια μέσου του προέδρου Μπαμίρ Τόπι, του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του Υπουργού  Έντμοντ Χατζηνάστο τάχθηκαν κατά της σημερινής διαμαρτυρίας,  που διοργάνωσε  τη Αυτοδιάθεση του Κοσσυφοπεδίου.

Μόνο η κίνηση  της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» ανακοίνωσε τη στήριξή της  και στη συνέχιση της έντασης των διαμαρτυριών.

Najviši zvaničnici Albanije predsednik Bamir Topi, premijer Salji Beriša i ministar spoljnih poslova Edmond Hadžinasto su se izjasnili javno protiv održavanja današnjih protesta u organizaciji Samoopredelenja.