Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν, στο Βελιγράδι το αίτημά τους για εκλογές



Ιανουάριος 19, 2012-Tanjug

Βελιγράδι.

Στο Βελιγράδι, σήμερα,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Γκόραν Μπογκτάνοβιτς με τους εκπροσώπους των τεσσάρων Δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου και τον επικεφαλής της περιοχής της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Στη συνάντηση, οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου  πρόταξαν την απόφασή τους για διενέργεια δημοψηφίσματος στους σερβικούς δήμους αλλά, ο υπουργός επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν αναγκαίο.


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Πάντικ Κρεστιμίρ ανακοίνωσε την πιθανότητα  της επανεξέτασης από την τοπική κυβέρνηση, της απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μια διαδικασία η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε απόφαση η οποία θα ήταν ασυμβίβαστη με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα. Αν αποδειχθεί ότι η όποια χρονική καθυστέρηση του δημοψηφίσματος θα διευκόλυνε τις κινήσεις της κυβέρνησης και του προέδρου Μπόρις Τάντιτς, θα ήμασταν έτοιμοι  να μιλήσουμε για αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών» δήλωσε ο Πάντικ προς το πρακτορείο Τανγιούγκ.

Υπενθύμισε ακόμη  ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος  θα μπορούσε να παρθεί μόνο από τις γενικές συνελεύσεις.

Σε δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός,  Μπογκτάνοβιτς, μετά τη δίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σερβικών δήμων του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι δεν ήταν αναγκαίο αυτή τη στιγμή να διεξαχθεί δημοψήφισμα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και των Μετοχίων και πρότεινε ότι θα ήταν καλό οι εκπρόσωποι των σερβικών δήμων  να βρίσκονται συντονισμένοι  με την κυβέρνηση και το πρόεδρο της Σερβίας.

Και οι δύο πλευρές, σε αυτό που συμφώνησαν, ήταν να πραγματοποιούνται συχνά οι συναντήσεις αυτές για να συντονίζουν τις ενέργειές τους.
--