Arifi: Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα έθετε σε κίνδυνο τα Δυτικά Βαλκάνια



Φεβρουάριος 6, 2012.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της, προς  την εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου «Kohën Ditore»,  η αναπληρωτής πρωθυπουργός της FYROM, δήλωσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν χρειάζεται  να  περιμένουν ορισμένους, να ωριμάσουν πολιτικά,  ώστε να πληρούν τα κριτήρια της  ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης.


«Η συνολική κατάσταση, η παγκόσμια, απαιτεί να συμπεριφέρονται και να ενεργούν  με ορθολογισμό και ρεαλισμό», δήλωσε η Αρίφι.

Σχολιάζοντας το αμφιλεγόμενο σχέδιο της σκοπιανής κυβέρνησης «Σκόπια 2014», η Τέουτα Αρίφι δήλωσε ότι «οι νέοι έχουν  τα χέρια τους την παράδοση της εθνικής ιστορίας και η κάθε διαφορά, για να πούμε την αλήθεια, δεν μπορεί να επιλυθεί με αναγωγή στο αρχαίο παρελθόν αλλά μόνο με την τοποθέτησή μας στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

Ερωτηθείσα για το πώς αξιολογεί τις εξελίξεις του Κοσσυφοπεδίου, η Τέουτα Αρίφι εξέφρασε την άποψη ότι τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και οι εξελίξεις του,  το οδηγούν σε μια διαδικασία οικοδόμησης ενός κράτους το οποίο έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως απαράδεκτη την ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, διότι «δεν συνάδει  με την ιδέα της οικοδόμησης μια μελλοντικής ένταξης όλης της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές. Η ευρωπαϊκή προσφορά για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια προσφορά που απαιτεί την υπέρβαση ανάδρομων εννοιών, όπως των εθνικών θεμάτων περί κατοχής εδαφών και παρέχει μια εναλλακτική λύση προς έναν ευρύτερο κοινό ευρωπαϊκό χώρο διαχείρισης αυτών των ζητημάτων», είπε.
--
Ina