Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πείσουμε το Ιράν»



Φεβρουάριος 1, 2012.

 Ουάσιγκτον.

Υπάρχει ακόμη μία ευκαιρία μέσω της διπλωματίας και των κυρώσεων  να πείσουμε το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του, φέρεται να δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το AFP.


Η εξέλιξη αυτή τεκμαίρεται από το γεγονός ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης έχουν δείξει ορθολογική προσέγγιση «κόστους- οφέλους» και έχουν λάβει τις αποφάσεις τους.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε προς τους γερουσιαστές των ΗΠΑ, ότι η στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν δεν είναι αναπόφευκτη, παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τεχεράνη και τον ‘πόλεμο νεύρων’ λόγω των Στενών του Ορμούζ.

«Εμείς εκτιμούμε  ότι η απόφαση για την κατασκευή πυρηνικών από το Ιράν, μετά την προσέγγιση μεταξύ  «τιμής και οφέλους», καθώς και των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας,  θα επηρεάσουν την Τεχεράνη», δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ, επικεφαλής της Εθνική Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Στη δήλωση αυτή προέβη πριν καταθέσει την έκθεσή του στην αμερικανική Γερουσία.
Τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν θα έχουν το αντίκτυπό τους και περιέγραψε την επιδείνωση των διαφορών μεταξύ του Ιρανού ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ και του Ιρανού προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ.

Στο μεταξύ ο διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε πως οι οικονομικές πιέσεις που προκαλούνται  από τις κυρώσεις θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του καθεστώτος.
--