Ιράν: Τελεσίγραφο για το πετρέλαιο και στην Ελλάδα…



Φεβρουάριος 16, 2012.

Τεχεράνη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες της παράλογης απόφασής της να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου  εναντίον του Ιράν.


Ο Hassan Tajik, διευθυντής  του τμήματος Δυτικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών, έκανε παρατηρήσεις την Τετάρτη σχολιάζοντας τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους πρέσβεις  της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε τη ΕΕ για το Ιράν στις 23 Ιανουαρίου.

Απορρίπτοντας την ειδησεογραφία που έλεγε ότι το Ιράν έχει σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το Τατζίκ δήλωσε ότι: «οι εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν ακόμη σταματήσει και έχουμε κάνει προσπάθειες να …ενημερώσουμε τον ευρωπαϊκό λαό ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες της απόφασης».

Ένας ενήμερος αξιωματούχος της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC) δήλωσε στο περσικό  πρακτορείο ειδήσεων Mehr, την Τετάρτη,  ότι το Ιράν έχει σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία και έχει δώσει τελεσίγραφο στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

« Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες» δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η NIOC έχει δώσει τελεσίγραφο στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, για την επέκταση των μακροπρόθεσμων συμβάσεών τους, δηλώνοντας ότι « Αν οι χώρες αυτές αγνοήσουν το τελεσίγραφο, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς τις χώρες αυτές, επίσης,  θα κοπούν».
--


'Nέα της Τεχεράνης’