Σημαντικές οι πωλήσεις των ρωσικών όπλων



Φεβρουάριος 2, 2012.

Μόσχα.

Η Ρωσία αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων κατά το 2011, αφού πούλησε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 10,7 δις δολαρίων ή 8,2 δις ευρώ.


Σημείωσε μια άνοδο 23 τοις εκατό στις εξαγωγές όπλων,  συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία  Rosoboronexport.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας αυτής, Ανατόλι Ισαϊκιν, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε μια απώλεια σχεδόν  τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων , λόγω του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη, στα πλαίσια των κυρώσεων, που επέβαλε ο  ΟΗΕ, στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Από 57 συνολικά χώρες, που προμηθεύτηκαν ρωσικό πολεμικό υλικό κατά το 2011, αυτές που αποτέλεσαν τους κύριους εισαγωγείς ρωσικού στρατιωτικού υλικού και όπλων ήταν η Ινδία και η Βενεζουέλα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  οι εξαγωγές αεροδιαστημικού εξοπλισμού  αντιπροσωπεύουν πλέον των 50 % των ρωσικών εξαγωγών κατά το ίδιο έτος.

Πέρυσι, η Ρωσία συνέχισε να εξάγει όπλα στη Συρία, πέραν των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, εξ αιτίας της ένοπλης καταστολής κατά των διαδηλωτών.
--
Β92