Ισραήλ για Τουρκία: «Το ταγκό χορεύεται με δύο άτομα»



Φεβρουάριος 15, 2012.

Ο Ισραηλινός  αναπληρωτής πρωθυπουργός, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι πολύ σημαντικές για την σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει  η τουρκική τηλεόραση.


Ο Σαλόμ συνατήθηκε, χθες,  στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΗΕ με τον  Γενικό  Γραμματέα κ. Μπαν κι Μουν και μετά τη συνάντηση απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση, μάλιστα, αν μετά την επίθεση των ισραηλινών στο πλοίο «Mavi Marmara» θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε :

«Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή μας. Οι διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία είναι αρμονικές  από το 1951.  Η Τουρκία αποτελεί το πρώτο μουσουλμανικό κράτος που το  Ισραήλ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις  και μάλιστα πολύ καλές σχέσεις στη διάρκεια αυτών των ετών. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών  έκανε τα περισσότερα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη χώρα αυτή,  που είναι ο τώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που τον γνωρίζουμε επί τόσα πολλά χρόνια;

»Δυστυχώς η ρητορική (της Τουρκίας) δεν έχει αλλάξει, ενώ το Ισραήλ έχει αλλάξει στάση. Αν οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να γίνουν καλύτερες, θα μπορούσα να δώσω απάντηση με τη φράση ενός Αμερικανού : « Για να χορέψουν ταγκό χρειάζονται δύο άτομα». Φυσικά οι Τούρκοι  θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να λάβουν  μέτρα για την ύπαρξη των καλών σχέσεων των δύο χωρών που θα είναι υπέρ της σταθερότητας της περιοχής και για το καλό των δύο λαών μας».

Ο δημοσιογράφος επέμενε: «Όμως, η Τουρκία περιμένει από εσάς να απολογηθείτε».

«Δήλωσα  ότι θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, αν η Τουρκία επιμένει, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο σε αυτό», είπε o Σαλόμ.
--
CNN Türk