Ρουμανία: Σε τροχιά τέθηκε ο δορυφόρος Γολιάθ



Φεβρουάριος 13, 2012. βίντεο

Ο ρουμανικός νανο-δορυφόρος Γολιάθ εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα με πύραυλο Vega και τέθηκε σε τροχιά στις 13:12 GMT, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού  Οργανισμού Διαστήματος (ROSA).


Ο Γολιάθ είναι ο πρώτος ρουμανικός Nano-Satellite, ο οποίος αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα  με επικεφαλής τον Οργανισμό Διαστήματος της Ρουμανίας και ξεκίνησε την  εναρκτήρια πτήση με πύραυλο VEGA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 10:15 GMT από τη βάση Κουρού της  Γαλλικής Γουιάνας. Η αποστολή  του VEGA ήταν να θέσει σε τροχιά εννέα μικρο-δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Γολιάθ.

 Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ρουμανικής εφημερίδας ‘Τζουρναλούλ’ ο Goliat αναπτύχθηκε από ερευνητική κοινοπραξία του ROSA με συνεισφορές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου- τμήμα Φυσικής  και από το Πολυτεχνείο –σχολή των αεροσκαφών.

Η Ρουμανικής Υπηρεσία Διαστήματος ιδρύθηκε το 1991 και αναδιοργανώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης το 1995, ως δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας (τώρα Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού), αναφέρει το δημοσίευμα.

--