Συνάντηση Χίλαρι Κλίντον με το νέο Πρόεδρο της Βουλγαρίας




 Φεβρουάριος 5, 2012.

Σόφια.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ υποδέχτηκε την Αμερικανίδα Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία επισκέφθηκε, σήμερα, τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Βούλγαρος πρόεδρος με  την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας της Βουλγαρίας με τις ΗΠΑ.


Επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας της κοινής εταιρικής σχέσης, όπως απέδειξε  η επίσκεψη αυτή. Η Κλίντον επεσήμανε την πρόοδο  που σημειώθηκε στη Βουλγαρία, από την τελευταία επίσκεψή της στη χώρα αυτή των Βαλκανίων.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της Βουλγαρίας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν και η Αμερικανίδα πολιτικός εξήρε τη βουλγαρική συμβολή στη διαδικασία αυτή. Δεν παρέλειψε να τονίσει, ωστόσο, την ανάγκη για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας και της βελτίωση της αποτελεσματικότητας του.

Ο Πλεβνέλιεφ διαβεβαίωσε τη Χίλαρι Κλίντον ότι το 2012 και το 2013 θα είναι έτη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η διμερής οικονομική συνεργασία έχει σημαντικό ανεκμετάλλευτο δυναμικό και ότι η Βουλγαρία προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες  για τους ξένους επενδυτές.

Αναφέρθηκαν επίσης, στον τομέα της ενέργειας και ο Βούλγαρος πρόεδρος περιέγραψε τις τρεις βασικές προτεραιότητες στον τομέα αυτόν,  τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν- την ενεργειακή απόδοση, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την απελευθέρωση της ενέργειας. Τόνισε, ακόμη,  τη σημασία που έχει  η κατασκευή συνδέσεων φυσικού αερίου με τις όμορες χώρες.

Ο Πλεβνέλιεφ εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί σύντομα το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Βούλγαρους πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, καθώς και μιας διμερούς συμφωνίας για την κοινωνική ασφάλιση.

Η Αμερικανίδα Υπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, για μια θετική λύση.
--
Информационна Агенция "Фокус"