Συνελήφθη αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Κάιρο



Είχε επικηρυχθεί με 5 εκατομμύρια δολάρια

Φεβρουάριος 29, 2012.

Ο Σαΐφ αλ Άντελ ήταν ο αρχηγός του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν, το Μάιο του περασμένου έτους.


Ο προσωρινός ηγέτης της Αλ Κάιντα, Σαΐφ αλ Άντελ, συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προς το τοπικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Mena.  Ο  τρομοκράτης έφθασε στον αιγυπτιακό αερολιμένα από το Πακιστάν, μέσω Ντουμπάι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι ο Αιγύπτιος αυτός,  είναι ένας από τους κορυφαίους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης και συμμετείχε στο σχεδιασμό των επιθέσεων στις πρεσβείες τους, στην Κένυα και την Τανζανία το 1998 και ίδρυσε και οργάνωσε στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Σουδάν και το Αφγανιστάν στη δεκαετία του ’90 του περασμένου αιώνα.

Συγκεκριμένα θεωρείται ότι είναι αυτός που κατάρτισε Σομαλούς αντάρτες που σκότωσαν 18 Αμερικανούς στρατιώτες στο Μογκαντίσου το 1993 και ορισμένοι τον θεωρούν ότι είναι μεταξύ των 11 αεροπειρατών του Σεπτεμβρίου του 2001.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ορισμένες πληροφορίες ο Άντελ, ήταν ο υπεύθυνος για την επιχειρησιακή και στρατιωτική οργάνωση της Αλ Κάιντα.

Ο Σαΐφ αλ Άντελ είναι στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του FBI και είχε επικηρυχτεί με αμοιβή $ 5 εκατομμυρίων σε πληροφοριοδότες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή τη θανάτωσή του.

--