Γκρούεφσκι: « Είναι καλό που έρχεται ο Νίμιτς, αλλά η Αθήνα δεν θέλει λύση!»



Φεβρουάριος 10, 2012.

Σκόπια. – εφημερίδα Βέτσερ.

Ο Μεσολαβητής της Ελληνο- Σκοπιανής διαφοράς έρχεται στα Σκόπια στις 20 Φεβρουαρίου
«Οι Έλληνες δεν θέλουν την επίλυση του ονόματος, όταν κάποιος είναι απρόθυμος για την επίλυση είναι και απρόθυμος για τη συνάντηση- δείχνουν απροθυμία στον ερχομό του μεσολαβητή και σκέφτονται μια τέτοια συνάντηση, είπε ο πρωθυπουργός.


Είναι καλή η πρωτοβουλία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για τα Σκόπια και την Ελλάδα, αλλά ανυπομονούμε πως θα είναι η συνάντησή  του στην Αθήνα και αν οι συνομιλίες θα έχουν κάποια ουσία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ο Νίμιτς είχε μια ανοικτή πρόσκληση από την σκοπιανή πλευρά εδώ και ένα έτος, αλλά προβλήματα με το να εξασφαλιστεί η αποδοχή του από την ελληνική πλευρά.

«Μετά από πολλές προσπάθειες και πιθανώς μετά από πολλή πίεση από την διεθνή κοινότητα και πολλές άλλες δημόσιες εκκλήσεις μας, η άλλη πλευρά αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση αυτή. Απομένει να δούμε  τα αποτελέσματα της συνάντησης (στην Αθήνα) και αν θα έχουν κάποια ουσία. Παρατηρούμε τους ρυθμούς (τα βήματα) της Ελλάδας που μέχρι στιγμής αποφεύγει  τις επαφές και φρενάρει τις διαδικασίες, αυτά δεν μας δίνουν  πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε να αναζητούμε  μια λύση, αγωνιζόμενοι μαζί με τον διεθνή παράγοντα για τη λύση αυτή να πείσουμε την Ελλάδα ότι κάνει ζημιά σε όλους και στην ίδια την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Νίκολα  Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, η ελληνική «Ατζέντα 2014», που επιθυμεί όλες οι χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ, έρχεται σε αντίθεση με την τροχοπέδη στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η οποία κάνει κακό στα Σκόπια, στην ίδια (την Ελλάδα) και σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Μάθιου Νίμιτς έρχεται και πάλι στην περιοχή, ένα χρόνο μετά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια και την Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε στις συναντήσεις με τους  διαπραγματευτές , Γιολέβσκι- Βασιλάκη, τον περασμένο μήνα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, θα φθάσει στις 20 αυτού του μήνα στα Σκόπια και μετά από δύο ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Στη χώρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών, και ακόμα δεν έγινε καμία ανακοίνωση  για τις συναντήσεις του Νίμιτς στην Αθήνα, είτε η επίσκεψή του αυτή  θα μειωθεί με συνάντησή του  μόνον με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη ή  ο μεσολαβητής θα συναντηθεί με το σύνολο της ελληνικής ηγεσίας.

Το γεγονός είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες της Ευρώπης, επιθυμούν  μόνο την επίλυση της διαμάχης του ονόματος. Ο Εσθονός ομόλογός του Ποπόσκι, ο Urmas Paet, στο Ταλίν, δήλωσε ότι η FYROM πρέπει να επιλύσει το ζήτημα του ονόματος και μετά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ποπόσκι απάντησε – στις δηλώσεις αυτές- ότι αν η Ελλάδα δεσμευτεί και έχει βούληση, θα καταλήξουμε  σε μια λύση του ονόματος»


--