«Καμία πρόταση από Νίμιτς στην Αθήνα»



Φεβρουάριος 22, 2012.

Οι κύριοι Σταύρος Δήμας και Αδαμάντιος Βασιλάκης, μετά από το γεύμα εργασίας με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς,  που διήρκεσε μία και μισή ώρα, επανέλαβαν τη δέσμευση της Ελλάδας, για εξεύρεση λύσης  στο όνομα των Σκοπίων, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθεί καμία πρόοδος μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το σκοπιανό ‘Κανάλ5’.


Ενδεικτική  ήταν η δήλωση του Μάθιου Νίμιτς:

«Ο υπουργός Εξωτερικών μου είπε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η λύση του οποίου είναι σημαντική για την περιοχή και αυτή η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή. Με ενθάρρυνε να συνεχίσω τη θητεία μου στον ΟΗΕ για την εξεύρεση  της λύσης αυτής», δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, εξέφρασε την ανησυχία της για τις τρέχουσες δραστηριότητες και δηλώσεις της σκοπιανής πλευράς που καθιστούν δύσκολη την ατμόσφαιρα και δεν ευνοούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη συνάντηση δεν μνημονεύτηκε η απόφαση της Χάγης, έστω ανεπίσημα, αλλά ούτε έγινε λόγος για την  εθνική ταυτότητα των Σκοπίων.  Ερωτηθείς, μάλιστα, ο κ. Νίμιτς για την τρέχουσα κατάσταση της χώρας και αυτήν που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι οι εκλογικές διαδικασίες υπήρξαν και υπάρχουν και στις δύο χώρες , τώρα συζητάει με τις υπάρχουσες κυβερνήσεις  των δύο χωρών και σε περίπτωση εκλογών θα περιμένει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Η μονοήμερη επίσημη επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα τελείωσε με τη συνάντηση  του με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.

Σημειώνεται, ότι χθες ο αρχηγός του κόμματος ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης,  με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών,  ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα,  και για το όνομα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, διαφορετικά  το κόμμα αυτό δεν θα συνεργαστεί σε οποιαδήποτε διαδικασία για το ζήτημα του ονόματος.

Απάντηση στη συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών, ωστόσο, ο κ. Δήμας, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση της  Ελλάδας συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την επιδιωκόμενη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
--