Μόσχα: Καταδίκη Ρώσου κατασκόπου της CIA


 Από τις εγκαταστάσεις στο  Πλέσεσκ- Плесецк

Φεβρουάριος 13, 2012.

Μόσχα.

Ανώτατος μηχανικός που εργάζονταν στο Κοσμοδρόμιο της πόλης Πλέσεσκ, στη βορειοδυτική Ρωσία, καταδικάστηκε  την Παρασκευή σε 13 χρόνια φυλάκιση για την 


παράδοση  κρατικών μυστικών στη CIA, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται το Κέντρο Τύπου της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.


Ετυμηγορία από το στρατιωτικό δικαστήριο

Ο συνταγματάρχης, Βλαντιμίρ Βασίλιεβιτς Νέστερετς, ομολόγησε την ενοχή του για την παράδοση κρατικών μυστικών, σε εκπροσώπους της CIA, από τις δοκιμές των τελευταίων ρωσικών στρατηγικών πυραύλων συγκροτημάτων μάχης, τα οποία ήταν άκρως απόρρητα.
Ο Νέστερετς καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή σε αποικία σε ένα αυστηρό καθεστώς και στερήθηκε του στρατιωτικού επαγγέλματος.
Ωστόσο στη σύντομη δήλωση  της Ομοσπονδιακής  Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας- ФСБ, δεν διευκρινίστηκε πότε συνελήφθη.
Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο  Πλέσεσκ χρησιμοποιούνται  από το Κοσμοδρόμιο, για  τροφοδότηση των δορυφόρων και τη διεξαγωγή πυραυλικών  δοκιμών.
Λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο του Κολλεγίου της ФСБ, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι πέρυσι η Ρωσία διέκοψε τη δραστηριότητα 41 συνεργατών των ξένων μυστικών υπηρεσιών, ενώ εντοπίστηκαν 158 πράκτορες  ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και  Ρώσων πολιτών.
«Από τους ελέγχους που έχει προβεί η ФСБ κατέστη σαφές ότι η δραστηριότητα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, μειώθηκε», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
--