Νετανιάχου προς Ομπάμα: Δεν αποφάσισα ακόμη αν θα επιτεθώ στο Ιράν



Μάρτιος 6, 2012.

Washington D.C.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα, ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση σχετικά με επίθεσή του στο Ιράν, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.


Πηγές οι οποίες ενημερώθηκαν αργότερα, για τα θέματα της συνάντησης δήλωσαν ότι ο Ομπάμα και ο Νετανιάχου συμφώνησαν να αυξήσουν το συντονισμό τους προς το Ιράν.

Η συνάντηση στο Οβάλ γραφείο κράτησε δύο ώρες. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μόνον ο δύο άτομα. Ο αμερικανός Τομ Ντόνιλον σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ο ισραηλινός Γιαακόβ Αμίντρορ του ιδίου κλάδου.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα, με μια μεγαλύτερη ομάδα που περιελάμβανε την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Άμυνας Λέον Πανέτα, τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο και άλλοι.

Το θέμα του Ιράν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Εκτός από τη συνάντηση one to one των δύο ανδρών, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το δώρο του Νετανιάχου προς τον Ομπάμα:

Ένα διακοσμημένο αντίγραφο της Εσθήρ, το οποίο θα διαβάσει αύριο το βράδυ και το πρωί της Πέμπτης θα διανεμηθεί στη προσευχή Πουρίμ την Πέμπτη προς όλο τον κόσμο.

Στο βιβλίο αφηγείται την ιστορία του κακού Πέρση βασιλιά Ασσουήρη και του αντιβασιλέα του, τον Αμάν, που προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν, να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό.

«Από τότε ήθελαν να μας εξαφανίσουν», είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντησή τους, ο Ομπάμα είπε στο Νετανιάχου ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον ίδιο στόχο όσον αφορά την πρόληψη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι υπάρχει χρόνος για διπλωματία και σε καμιά περίπτωση δεν παίρνουμε καμιά επιλογή από το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επιλογής».
--