«Οι ελπίδες των Σκοπίων …έσβησαν»



Μάρτιος 1, 2012.

«Είναι βέβαιο τώρα, ότι τα Σκόπια δεν θα πάρουν πρόσκληση για ένταξη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο», σημειώνει σε άρθρο της η «Φωνή» της Πρίστινας.
Η απόφαση αυτή έγινε κατανοητή στις αρχές των Σκοπίων, οι οποίες έχασαν την ευκαιρία να αποκτήσουν  την πρόσκληση συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ.


Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής και δεν προβλέπεται στη διαδικασία της διεύρυνσης και της αποδοχής νέων μελών.

«Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με τη συναίνεση και αυτή περιλαμβάνει και την Ελλάδα», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να λάβει πρόσκληση για ένταξη εαν δεν υπάρξει αμοιβαία λύση στο όνομα με την Ελλάδα.

Σχετική δήλωση έκανε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Πωλ Γουόλερς, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται  να προωθήσουν το θέμα της ένταξης των Σκοπίων, ούτε και με την αναφορά ως FYROM.

Οι δηλώσεις αυτές  ξεθώριασαν τις ελπίδες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να εκμεταλλευτούν  στην πρόσκληση  του ΝΑΤΟ, ακόμη και με τον όρο ‘FYROM’, καθώς επικαλούνταν την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ήταν υπέρ των Σκοπίων και υποχρέωνε την Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση 
Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, και  δεν θα μπορούσε η Αθήνα να ξανα-μπλοκάρει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Χθες, μάλιστα,  ο πρόεδρος Ίβανοφ των Σκοπίων κάλεσε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Εντωμεταξύ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τον επικεφαλής της κυβέρνησης, Νίκολα Γκρούεφσκι.


--
Zeri Info