«Οι πιέσεις της Αθήνας για τους Τσάμηδες στην κυβέρνηση της Αλβανίας»



Μάρτιος 9, 2012.

«Στις 7 Μαρτίου, ο πρόεδρος του  ελληνικού κόμματος ΛΑΟΣ (στο αλβανικό κείμενο ως «κόμμα των Ελλήνων εξτρεμιστών»- partisë ekstremiste greke LAOS), Γιώργος Καρατζαφέρης, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, για μια συζήτηση σχετικά με την ατζέντα για την ανάπτυξη της εθνικής  στρατηγικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Κατόπιν του αιτήματος του Γιώργου Καρατζαφέρη, μεταξύ των πολλών ανησυχιών για την ελληνική εξωτερική πολιτική, περιλαμβάνονται, επίσης, τα προβλήματα με την Αλβανία, όπου είπε:

«Οι κινήσεις της Αλβανίας κλιμακώνονται κατά της  ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Εξακολουθεί να εκκρεμεί  το θέμα των Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης –ΑΟΖ (ο όρος αυτός αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία στο Ιόνιο Πέλαγος – εξήγηση του αλβανικού συντάκτη).

Ο Καρατζαφέρης σύμφωνα με τον κανονισμό ζήτησε να συζητηθούν  τα θέματα αυτά μεταξύ των ηγετών των κομμάτων που συμμετέχουν  στο Κοινοβούλιο. 
Προφανώς, η Ελλάδα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Καραμανλή και Μπερίσα το 2009, η οποία πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. 
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε επιζήμια για την Αλβανία, όπου η Ελλάδα καρπωνόταν  ναυτικά μίλια που ανήκουν στη χώρα μας. Σε αυτό το τμήμα του Ιονίου υπάρχει η υποψία ύπαρξης  πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας πάνω από 300 δις ευρώ.

Το αλβανικό δημοσίευμα εμπεριέχει και το άνωθεν έγγραφο -απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ προς τους βουλευτές του ΛΑΟΣ

Οι Τσάμηδες

Μετά την είσοδο στην κυβέρνηση  δύο Τσάμηδων που προέρχονται από το κόμμα του PDIU, αντέδρασε αμέσως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, κ. Δελαβέκουρα, το πρωί της 8ης Μαρτίου, όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Έχουμε πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή δύο βουλευτών του κόμματος PDIU στην κυβέρνηση της Αλβανίας. Όπως γνωρίζεται έχουμε πλήρη επίγνωση των εξελίξεων  στο εσωτερικό της Αλβανίας και την πολιτική ισορροπία στη χώρα αυτή. Το θέμα της σύνθεσης της αλβανικής κυβέρνησης είναι ένα εσωτερικό της ζήτημα. Η αλβανική κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα για την πρόοδο στην ένταξη της Αλβανίας. Αυτή η επιθυμία είναι αμοιβαία και η  Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια την υποστήριξή της προς την Αλβανία.

»Ωστόσο, είναι επίσης, γνωστό ότι οι θέσεις του κόμματος PDIU υπονομεύουν  τη δυνατότητα για βελτίωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας.
»Συνεπώς αναμένουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει συγκεκριμένα τη δέσμευσή της για βελτίωση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Αλβανία, αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι η αμοιβαία επιθυμία και η πρακτική εφαρμογή των δράσεων που δείχνουν σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

»Προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όπως ορίζεται από τις υποχρεώσεις της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα.»
Εννοείται – σημειώνει ο συντάκτης του αλβανικού δημοσιεύματος Arben Llalla- ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δελαβέκουρα, δείχνουν την ανησυχία της Ελλάδας για τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμηδων –PDIU στην κυβέρνηση.

Αυτή είναι μια ανοιχτή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.
Ενώ η Αλβανία δεν αντέδρασε ποτέ στην είσοδο του Ελληνικού Ορθόδοξου εξτρεμιστικού κόμματος ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος είναι στην καταγωγή Αρβανίτης.

Η Αλβανία δεν αντέδρασε ούτε στον όρο «Βόρειος Ήπειρος» που απαγορεύεται από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, ένας όρος που αφήνει να υποθέσει κανείς ότι ανήκει στην Ελλάδα.

(Στη συνέχεια το αλβανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε ερωτήσεις βουλευτών του ΛΑΟΣ για  τον Ναούμ Ντίσιο, για τα ελληνικά μνημεία του ελληνο-ιταλικού πολέμου και την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία).

--