Νέα Στρατιωτική Συμφωνία Κύπρου- Ισραήλ



Μάρτιος 31, 2012.

Νέες συμφωνίες υπεγράφησαν μεταξύ του Ισραήλ και της ‘ελληνικής διοίκησης της Κύπρου’, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει χαρακτηριστικά τούρκικο δημοσίευμα.


Το δημοσίευμα επικαλείται  σχετική αναφορά της κυπριακής εφημερίδας ‘Φιλελεύθερος’ και σημειώνει ότι  ότι  από το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ο πολιτικός αξιωματούχος Γιάκοπ Λαόρ υπέγραψε νέες συμφωνίες με τον Έλληνα υπουργό της Κύπρου, Δημήτρη Ηλιάδη στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που είχε ανακοινωθεί παλαιότερα.

Το τούρκικο κείμενο αναφέρει ότι οι συμφωνίες αφορούν τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη διοργάνωση σεμιναρίων με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και της ισραηλινής κρατικής στρατιωτικής εταιρείας προηγμένης τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει επισκέψεις στο Ισραήλ αντιπροσωπείας της ελληνικής Εθνικής Φρουράς για ενημέρωση  στα σύγχρονα οπλικά συστήματα και τις προηγμένες τεχνολογίες ( στα μη επανδρωμένα και επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταγωγικά αεροσκάφη, τη διαχείριση υψηλής τεχνολογίας, τα έξυπνα όπλα και τα παράκτια ραντάρ). Προβλέπεται ακόμη και επισκέψεις σε μια σειρά ισραηλινών αμυντικών βιομηχανιών.

Επιπλέον οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών με κοινές δραστηριότητες θα προχωρήσουν στην κατάρτιση, τεχνική γνώση,  την ανταλλαγή  εμπειριών και ζητημάτων υποδομής.

Ένα δεύτερο σημείο  που προβλέπεται από τη συμφωνία – επισημαίνει το τούρκικο δημοσίευμα- είναι η εξάσκηση στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Μέλη του Στρατού της Εθνικής Φρουράς για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται να μεταβούν  στο Ισραήλ για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί αργότερα.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι ο αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης θα επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ, γράφει το τούρκικο κείμενο.
--