Φούλε: Η ΕΕ επιδιώκει συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα



Μάρτιος 14, 2012.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, σε δήλωσή του, σήμερα,  ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενθαρρύνει την FYROM και την Ελλάδα να βρουν μια συμβιβαστική λύση στη διαφορά του ονόματος, γιατί το θέμα αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενσωμάτωση της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Φούλε είπε ότι «η ΕΕ συμβάλλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για συμβιβασμό μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας. Διευκρίνισε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση  για να συμμετάσχει με ένα βαθύτερο τρόπο, πρέπει να υπάρχει σαφής ζήτηση για αυτό από τα Σκόπια και την Ελλάδα.

Η συζήτηση για το θέμα της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί προϋπόθεση που τα Σκόπια πρέπει να πληρούν,  προκειμένου να αποκτήσουν την ένταξη στην ΕΕ, αλλά, ως φαίνεται,  η συζήτηση αυτή θα συνεχίσει να σύρεται έτσι, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα και αυτό είναι ένα ζήτημα για την ένταξη της FYROM και στο ΝΑΤΟ, που παραμένει σε εκκρεμότητα. Δεν φαίνεται, ωστόσο, κάποια εξέλιξη στη διαδικασία ένταξης σε αυτές τις δομές, γράφει το αλβανικό Abcnews.
--