Λαβρόφ: Δεν υπάρχουν σχέδια αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία



Μάρτιος 15, 2012.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων μάχης στη Συρία, εάν υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων βουλευτών στη διάρκεια της «ώρας της κυβέρνησης» στην Κρατική Δούμα.

“Όσον αφορά το ζήτημα, αν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία … να λάβουμε μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες – Όχι. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν εις βάρος των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας”, είπε ο Λαβρόφ.


Τελευταία έχει ενταθεί  η διαφωνία σχετικά με τη βίαια καταστολή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τις συριακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι παρατηρητές των οποίων,  έχουν όλο και περισσότερο εικασίες, σχετικά με τη δυνατότητα ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοια επιλογή, επιμένοντας ότι η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάλεσαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να στείλει στρατεύματα στη Συρία, να σταματήσει το μακελειό και να βοηθήσει την εκδίωξη του Άσαντ.

Ο Ομπάμα απέκλεισε μια μονομερή αμερικανική στρατιωτική επέμβαση για την υποστήριξη των ανταρτών της Συρίας, αποκαλώντας μια τέτοια επιχείρηση «πολύ πιο περίπλοκη» από  την επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης το περασμένο έτος.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε διαβουλεύσεις με τα άλλα έθνη   για την εξέταση «μιας σειράς μη-θανατηφόρας βοήθειας» προς τους αντάρτες της Συρίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ήταν μάλλον απίθανο ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει ‘μονομερή στρατιωτική δράση τώρα’.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε να αποσταλεί στη Συρία ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, η πρόταση απορρίφθηκε από τη Δαμασκό.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, ομιλήτρια της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου τη Συρία την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους δύο εκπροσώπους της κυβέρνησης Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης στη χώρα.
--
Ria Novosti