Σκόπια: Πολιτική Σύγχυση και αναποφασιστικότητα…




Μάρτιος 5, 2012.

Σκόπια.

Σύγχυση και αναποφασιστικότητα κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων,  καθώς υπάρχει ένας αυξανόμενος δισταγμός για μια πρόταση που θα έπρεπε (και αν πρέπει)  να κατατεθεί για την επίλυση του ονόματος της χώρας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.


«Από το κόμμα  VMRO-DPMNE, λένε ότι είναι ανοικτό σε προτάσεις και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, το σοσιαλιστικό κόμμα SDSM αποφεύγει τις προτάσεις και θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη για αποφάσεις, το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση δηλώνει ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη και το κόμμα των LDP (Ελεύθερων Δημοκρατών)  ψάχνει μια ιδέα που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τα υπόλοιπα μέρη», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Ντνέβνικ.

Ακόμη, και αυτή η ετυμηγορία της Χάγης που ήταν κατά της Ελλάδας δεν φαίνεται να ‘παίζει’ στη Σύνοδο του Σικάγου.

Το δίλλημα άνοιξε ο Τόνι Ντεσκόφσκι, καθηγητής του διεθνούς δικαίου, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς συμβούλους στη διαδικασία του Δικαστηρίου της Χάγης κατά της ελληνικής πλευράς, που δήλωσε ότι για να παραμείνει η χώρα στο προσκήνιο της Συνόδου του Σικάγου θα πρέπει να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική πρόταση.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι συμπτωματικό ή όχι, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, που η άποψη αυτή συμπίπτει με τις θέσεις και απόψεις που εξέφρασε  το σκοπιανό και το ελληνικό κοινό κατά  τη συνάντηση που έγινε, προχθές, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.

«Περίμενα να δω την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος από τη συνεδρίαση. Θα πρέπει να αφήσουμε μια εβδομάδα για να δούμε αν θα υπάρξει θετική ανταπόκριση (από τους Έλληνες) από την εν λόγω συνάντηση και αν θα ενταθούν περαιτέρω οι επαφές μας, ώστε να δοθεί ένα αποτέλεσμα που θα είναι ικανοποιητικό για τις δύο χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, το Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Λουκά Παπαδήμο,  στις Βρυξέλλες, γράφει η Ντνέβνικ.
--