«Οι χώρες της Ομάδας της Αδριατικής ζητούν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ»



Μάρτιος 30, 2012.

Σκόπια.

Οι υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν  στη διάσκεψη των χωρών της Ομάδας της Αδριατικής ζήτησαν από το ΝΑΤΟ  να δώσει το συντομότερο δυνατόν πρόσκληση προς τα Σκόπια, καλώντας την Κροατία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν και τις άλλες χώρες της περιοχής να ενταχθούν στη Συμμαχία.


“Στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τις χώρες που προσβλέπουν  στο ΝΑΤΟ και ότι παραμένει προσηλωμένο στην πολιτική των ανοικτών θυρών για τις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης”, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί άμυνας των χωρών της Αδριατικής Χάρτας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Φόρουμ

Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Φατμίρ Μπεσίμι, χθες, στα Σκόπια, φιλοξένησε τους ομολόγους του από την περιοχή καθώς και διπλωμάτες και καθηγητές της εξωτερικής πολιτικής στο συνέδριο «Κοινές προκλήσεις και συναφείς λύσεις».
Σε ομιλία του προς τους υπουργούς κάλεσε το ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν να δώσει πρόσκληση στην FYROM και ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες της Χάρτας να βοηθήσουν  στην ένταξη των Σκοπίων.

Οι ΗΠΑ

Στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της περιοχής προς  την πλήρη ένταξη, δήλωσε ο Celeste Valander, αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, χαιρετίζοντας το φόρουμ.
Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί έμφαση στις χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν  αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα εάν θα ενταχθούν κάποιες χώρες στη συμμαχία.

Το φόρουμ άνοιξε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ίβανοφ, ο οποίος τόνισε ότι η ετυμηγορία της Χάγης προσφέρει μια νέα νομική διάσταση και απαιτεί μια νέα προσέγγιση από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο σημαίνει  ότι στο Σικάγο  να επανεξεταστούν τα συμπεράσματα του Βουκουρεστίου.

Η Σερβία μποϊκόταρε τη διάσκεψη

Η Σερβία, αν και είχε κληθεί, δεν έδωσε την παρουσία της στο συνέδριο των Σκοπίων εξαιτίας της παρουσίας  σε αυτό, του υπουργού άμυνας του Κοσσυφοπεδίου,  Αγκίμ Τσέκου, σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Dnevnik’.
--