Τουρκία: Οι εχθροί του κράτους…



«Η φασιστική ‘δημοκρατία’ της Τουρκίας»

Ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ- Nedim Şener

Μάρτιος 17, 2012.

Άγκυρα.

«Πως μπορώ να είμαι χαρούμενος, όταν τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους μου δεν είναι ελεύθεροι;»

Το ερώτημα αυτό έθεσε ο Νεντίμ Σενέρ, ερευνητής- δημοσιογράφος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, μαζί με τρεις ακόμη δημοσιογράφους, έχοντας περάσει περισσότερο από έναν χρόνο σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία ότι ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για την ανατροπή του από την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος ‘Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης’.


Έχει δίκιο που θέτει το ερώτημα αυτό. Τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα σιδερένια κάγκελα, όσοι δεν υπάρχουν σε άλλη χώρα στον κόσμο.
Οι περισσότεροι από αυτούς κατηγορούνται για τρομοκρατία.

 Αλλά οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι είναι ασαφείς, ακόμη και αν είναι κανείς δημοσιογράφος και θέλει να καλύψει δημοσιογραφικά ένα συνέδριο  του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και  Δημοκρατίας, μπορούν οι τουρκικές αρχές να τον στείλουν στη φυλακή.

Εξάλλου, το φιλοκουρδικό δημοσιογραφικό πρακτορείο DIHA, ισχυρίζεται ότι  27 από τους δημοσιογράφους του, βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές,  για την αντικειμενικότητα της δημοσιογραφικής κάλυψής  τους.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι  οι οποίοι επέκριναν τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλήθηκαν από τα έντρομα αφεντικά τους με απόλυση, γράφει η εφημερίδα του Λονδίνου ‘The Economist’.

O Νεντίμ Σενέρ συνελήφθη πέρυσι μαζί με τον Σακ Αχμέντ, ένα δημοσιογράφο που ασχολείται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο Σενέρ φέρεται, επίσης,  μπλεγμένος με την αστυνομία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ το 2007.


--

Агенция "Фокус"