Φούλε στα Σκόπια: Το μέλλον της FYROM είναι στην Ευρώπη- να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις



Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας, η συμμετοχή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πραγματικότητα, είπε ο Φούλε

Μάρτιος 15, 2012.

Αυτό που αρχίζουμε σήμερα είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία, ένας ενεργός πολιτικός διάλογος μεταξύ μας σε ένα  περιεκτικό πλαίσιο για μεταρρυθμίσεις, που θα είναι επωφελής για όλους τους πολίτες.


Με αυτά τα λόγια, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, άρχισε στα Σκόπια έναν ανοικτό διάλογο σε υψηλό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της FYROM, παρουσία του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι το μέλλον της FYROM είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σας διαβεβαιώνω ότι  είμαι αποφασισμένος να  στηρίξω τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων σας. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον σας είναι στην ΕΕ και ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική βιώσιμη και ορατή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων  και την ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Φούλε.

Ο Γκρούεφσκι από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση να συνεχίσει να αποφέρει καρπούς όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και ελπίζει ότι αυτές θα αξιολογηθούν στην έκθεση προόδου για τη χώρα το 2012.

Τόνισε ακόμη ότι  στόχος είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό μέσα στο τρέχον έτος.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Δεν περιμένουμε   άμεσα κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά αυτός ο διάλογος θα δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όχι ως υποκατάστατο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά να χρησιμοποιηθεί ως γέφυρα προς τις διαπραγματεύσεις που θα έρθουν αναπόφευκτα», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Οι πέντε βασικοί τομείς που έχουν συμφωνηθεί από κοινού και έγιναν αποδεκτοί από τον διάλογο υψηλού επιπέδου είναι το κράτος δικαίου, η δημόσια διοίκηση, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η εκλογική νομοθεσία και η οικονομία της αγοράς.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι υπουργοί της Κυβέρνησης που έχουν αρμοδιότητα στην αναφερόμενη σειρά των μεταρρυθμίσεων καθώς και εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας της ΕΚ στα Σκόπια.

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, θα συναντηθεί, σήμερα στα Σκόπια,  με την αναπληρωτή πρωθυπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τέουτα Αρίφι, με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
--