Η Κίνα φλερτάρει με τα ρωσικά SU-35




Μάρτιος 7, 2012.Διεθνή

Το Πεκίνο έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό  του για την Άμυνα κατά 11,2% φέτος και θα προσπαθήσει να πλησιάσει τα δεδομένα των ΗΠΑ.


Στα πλαίσια αυτά, οι Κινέζοι  επιδιώκουν να αγοράσουν 48 μαχητικά Su-35 ρωσικού τύπου, ενώ από τη Μόσχα υπάρχουν ενδοιασμοί και απαιτούν  νομικές εγγυήσεις ότι δεν θα αντιγράψει το μοντέλο.

 Οι ρωσο- κινεζικές εμπορικές συμφωνίες  θα φθάσουν τα τέσσερα δις δολάρια, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Οι εγγυήσεις που ζητάει η Μόσχα δεν είναι τυχαίες αφού  το κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-10 είναι ακριβές αντίγραφο του ρωσικού Su-27.

Η Κίνα έχει σήμερα το μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, με περίπου 2,3 εκατομμύρια στρατιώτες, αλλά η αναλογία των όπλων σε πολλά επίπεδα είναι χαμηλότερη από τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο ανακάμπτει γρήγορα και ήδη, απειλεί  τα αμερικανικά συμφέροντα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, θα οποία συνδέονται με τις χώρες Βιετνάμ, Ταϊβάν, Μαλαισία και Φιλιππίνες.

Επιπρόσθετα, ο προϋπολογισμός της Κίνας αυξήθηκε κατά 12,7% το 2011 και θα φθάσει στο ύψος των €80,5 δις, το τρέχον έτος, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Κίνα είναι αποφασισμένη να παραμείνει στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και έχει μια αμυντική εθνική  πολιτική στρατηγική.

Έχει έναν πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, αλλά οι στρατιωτικές της δαπάνες είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες», δήλωσε ο Li Zhaoxing, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης.

Ο Willy Lam του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κόνγκ είπε ότι « ο αληθινός στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι δύο φορές υψηλότερος από τις επίσημες ανακοινώσεις».

Οι επίσημες τιμές των αυξήσεων ήταν 12,7% το 2011 και 7,5%, το 2010, αλλά υπερέβη το 10% τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυτός είναι ο λόγος που το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχει προτεραιότητα και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στην Αυστραλία και ότι πρέπει να ελλιμενίζουν πολεμικά πλοία στη Σιγκαπούρη και την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού στις Φιλιππίνες και στην Ταϊλάνδη.
--