Βούλγαρος πρόεδρος: Τα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων



Απρίλιος 2, 2012.

Σόφια.

Οι χώρες της περιοχής να συνεργαστούν για να εκσυγχρονίσουν και να αυξήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ,  ο οποίος είναι και ο ανώτατος διοικητής των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια και είχε θέμα «Ευφυής Άμυνα».


Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους.

Η ημέρα του συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο των οκτώ ετών από την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

Στο συνέδριο δόθηκε ελπιδοφόρα κατεύθυνση για την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή σε έργα και προγράμματα για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 αναμένεται να ενταχθούν καινοτομίες βασισμένες στην έρευνα και την τεχνολογία. Για το σκοπό αυτόν, η ΕΕ, κάνει πολιτικές για την προώθηση της εγκατάστασης ερευνητικών κέντρων σε διάφορες χώρες"» είπε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ρόζεν Πλεβνέλιεφ η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μείωση των αμυντικών δαπανών και της ασφάλειας.

«Έπρεπε να βρεθεί μια σωστή λύση, πως με μικρότερες δαπάνες να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της έξυπνης άμυνας. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων , η εξειδίκευση και η συνεργασία είναι τρεις λέξεις κλειδιά που όλοι πρέπει να έχουμε στο νου», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Σύμφωνα με τον Πλεβνέλιεφ απαιτείται μια στρατηγική για την έρευνα και την τεχνολογία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και τόνισε ότι το μεγάλο επιστημονικό δυναμικό του βουλγαρικού στρατού και των πανεπιστημίων, δεν αξιοποιείται πλήρως.

Υπό την έννοια αυτή είναι απαραίτητο να σπάσει η τάση που έχει καθιερωθεί για τη μείωση των κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

--
Агенция "Фокус"