Συρία: Έφθασαν οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΗΕ


Δαμασκός
Απρίλιος 16, 2012.

Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ, επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του σχεδίου για την κατάπαυση του πυρός έχουν φθάσει στη Συρία, όπου σύμφωνα με ακτιβιστές οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται σε γειτονιές της αντιπολίτευσης.


«Έχουν φθάσει και θα ξεκινήσουν τις εργασίες τους από αύριο το πρωί», δήλωσε ο Kieran Dwyer εκπρόσωπος του ειρηνευτικού τμήματος του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ότι έξι άοπλοι στρατιωτικοί παρατηρητές έφθασαν στη Δαμασκό αργά το βράδυ της Κυριακής.
Οι έξι παρατηρητές ήταν μέρος της αρχικής παρτίδας των 30 παρατηρητών του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι  η αποστολή θα αυξηθεί σε 250 παρατηρητές.

Ο Ahmed Fawzi, εκπρόσωπος του  Ανάν, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί να εγκρίνει την ανάπτυξη της πλήρης αποστολής, με προϋπόθεση ότι  πραγματοποιείται η κατάπαυση του πυρός, με βάση μια αναφορά του επικεφαλής Μπαν  του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, την ίδια μέρα, δυνάμεις προσκείμενες  στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μετακινήθηκαν σε περιοχές της πόλης Χομς όπου  έχει κατακλειστεί, κυρίως, από μαχητές και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι τουλάχιστον έξι πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Κυριακής.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, ωστόσο  έχουν συγκρουστεί με ένοπλους της αντιπολίτευσης.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποστολή παρατηρητών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι παρατηρητές θα τεκμηριώσουν τα ‘εγκλήματα’ που διαπράττονται από τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των παρατηρητών και όπως δηλώθηκε η Συρία διατηρεί το δικαίωμα της συμφωνίας σχετικά με την εθνικότητα των ατόμων που συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ.


--
Πηγές: Αλτζαζίρα- ΣΑΝΑ- Νοβοστι