Σκόπια: Ο εκσυγχρονισμός του στρατού με την πείρα και την τεχνολογία της Πολωνίας



Απρίλιος 24, 2012.

Η παρουσίαση των δυνατοτήτων του πολωνικού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού με ρόδες «Rosomak» και ο εξοπλισμός για την αεράμυνα και η υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό των σκοπιανών ελικοπτέρων ήταν τα τρία βασικά θέματα του διήμερου συνεδρίου «Εκσυγχρονισμός του Σκοπιανού στρατού με τη χρήση της πείρας από την Πολωνία», που ολοκληρώθηκε σήμερα  στα Σκόπια.


Το συνέδριο οργανώθηκε από την πρεσβεία της Πολωνίας στα Σκόπια και το πολωνικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα «Bumar»,  για να μοιραστούν  τις εμπειρίες που η Πολωνία έχει συσσωρεύσει μέσα από τις διαδικασίες της πολιτικής και στρατιωτικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέσω της διαδικασίας του εκσυγχρονισμού με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις και τη συμμετοχή τους σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι Πολωνοί διευκρίνισαν ότι στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούνται 110 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με ρόδος «Rosomak» και 12 ελικόπτερα Mi-8/17 και  I-24.

«Έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη χρήση τους στη μάχη και μπορούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τα Σκόπια», δήλωσαν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκτέθηκαν και κάποια προσωπικά όπλα και εξοπλισμοί, που παράγει η Bumar, η μεγαλύτερη εταιρεία στο στρατιωτικό βιομηχανικό τομέα στην Πολωνία, η οποία είναι κρατικής ιδιοκτησίας και ενώνει 25 εταιρείες που ειδικεύονται σε διάφορες δραστηριότητες. "Бумар" на пазарот опстојува повеќе од 40 години и остварува годишен обрт од над една милијарда американски долари.

Η "Bumar" παραμένει στην αγορά πάνω από 40 χρόνια και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών,  πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Во компанијата работат 9.500 лица што е скоро една третина од вкупниот број вработени во полската воена индустрија. Η εταιρεία απασχολεί 9.500 άτομα, που είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού απασχολουμένων στην πολωνική στρατιωτική βιομηχανία.

Η "Бумар" произведува најразлична муниција со калибар од 5,56 до 155 милиметри, бомби, водени и неводени проектили, гранати, мини, експлозиви и проектили со краток дострел. "Bumar» παράγει διάφορα πυρομαχικά 5,56 έως 155 χιλιοστά βόμβες και κατευθυνόμενα βλήματα, χειροβομβίδες, νάρκες, εκρηκτικά και μικρού βεληνεκούς πυραύλους.

Покрај тоа произведува и радари и сензори, командни и контролни сиситеми за противвоздушна одбрана, митролези, снајперски пушки, системи за контрола од далечина, лансери за гранати, минофрлачи, заштитна опрема, оклопни возила, подвижни мостови, лесни тенкови,.... Επιπλέον, παράγει ραντάρ και αισθητήρες, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, συστήματα ελέγχου εξ αποστάσεως, εκτοξευτές για χειροβομβίδες, όλμους, προστατευτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα, που διακινούνται γέφυρες, τανκς κ.ά.
--