Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ: Οι Θράκες έπιναν κρασί πριν πολεμήσουν… ήταν ακατανίκητοι και τρομεροί…



Απρίλιος 21, 2012.

Στην έκθεση του βουλγαρικού Εθνικού Μουσείου Ιστορίας «στη Γη του Διονύσου» ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Μποτζιντάρ Ντιμιτρόφ/ Божидар Димитров,  έδωσε αρκετές σημαντικές πληροφορίες για τους αρχαίους Θράκες σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ‘Focus’.

Κύριε καθηγητά, τι μπορούμε να πούμε για τους Θράκες και το κρασί;



Ντιμιτρόφ: Το κρασί είναι, ίσως, το πιο χρησιμοποιημένο προϊόν στη γη των αρχαίων Θρακών.

Αυτό είναι γνωστό σε όλον τον αρχαίο κόσμο, όπου παράγονταν πολύ κρασί και ποτό. Έχουμε βρει τα ίχνη των οίνων που εισάγονταν από την Ελλάδα στις ακτές μας αλλά και στο εσωτερικό της Θράκης, όπου βρέθηκαν χιλιάδες αμφορείς κρασιού προερχόμενοι από την Θάσο και την Herculaneum και από πολλά άλλα νησιά που ήταν γνωστά για το καλό κρασί τους.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι το κρασί το οποίο παράγονταν είναι πολύ παχύ και οι Έλληνες το διαλύανε με νερό για να το πιούνε. Δυστυχώς αυτή η ποιότητα αμπέλων καταστράφηκε από  φυλλοξήρα, μια ασθένεια που εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι το 1915 κατέστρεψε όλα τα παλιά αμπέλια στην Ευρώπη.

Οι αμπελώνες στην Ευρώπη σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, βασίζονται σε αμερικανικά αμπέλια, τα οποία φυτεύτηκαν τις επόμενες περιόδους.
Το κρασί στην αρχαιότητα ήταν πολύ παχύ. Οι Έλληνες το αραίωναν ένα προς επτά. 
Δηλαδή ένα μέρος κρασιού και επτά μέρη νερού. Έτσι γινόταν ευκολόπιοτο.
Οι Θράκες, όμως, όπως γράφουν  με θαυμασμό όλοι οι αρχαίοι συγγραφείς, το έπιναν όπως παραγότανε και ήταν μεθυστικό και αποτελούσε τη βάση των μυστήριών τους. 

Δηλαδή ήταν μεθυσμένοι από το κρασί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι στα μυστήρια ήταν επηρεασμένοι από τον καπνό ή το όπιο, αλλά καμία πληροφορία δεν είναι ασφαλής.

Η πληροφορία ωστόσο για το κρασί είναι ασφαλής. Το χρησιμοποιούσαν  στη γιορτή των θεών τους που τα βράδια το μυστήριο συχνά μετατρέπονταν σε όργια. Σε ένα τέτοιο όργιο σκοτώθηκε και ο Ορφέας. Είναι γνωστό ότι οι Βάκχες ήταν μεθυσμένοι.

Οι Θράκες, λοιπόν, έπιναν πριν από την επίθεση, στη μάχη, ίσως και για αυτό να ήταν τρομεροί και ακατανίκητοι.

Όλοι οι αρχαίοι στρατοί προσλάβαιναν Θράκες στο στρατό τους, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ήταν τόσοι πολλοί οι Θράκες στο στρατό του που χαρακτηρίστηκε ως ‘πολυθρακικός’.

Οι αρχαίοι Έλληνες τους μισθώνανε και αργότερα οι Ρωμαίοι. Έτσι το κρασί και οι Θράκες,  ήταν σχεδόν συνώνυμα στην αρχαιότητα.

Όταν αργότερα ήρθαν οι Βούλγαροι να κατοικήσουν στη γη τους, ενδεχομένως και με κάποιους να έσμιξαν, και να πήραν το αίμα τους, έτσι και οι Βούλγαροι άρχισαν γρήγορα να καλλιεργούν αμπελώνες.
Είναι ψευδής η δήλωση ότι ο Χαν Κρούμος διέταξε να ξεριζώσουν όλους τους αμπελώνες.

Η πληροφορία αυτή δίνεται από έναν συγγραφέα που έζησε 150 χρόνια μετά το βασιλιά των Βουλγάρων Κρούμο.

Έλληνες λόγιοι σύγχρονοι του Χαν Κρούμου – οι Βυζαντινοί- δεν έχουν αναφέρει τέτοιο πράγμα, αντίθετα, έχουμε στοιχεία ότι την εποχή του Κρούμου στη Βουλγαρία υπήρχαν άφθονοι αμπελώνες και τα κελάρια σε κάθε αγροτική οικογένεια ήταν γεμάτα με βαρέλια κρασιού.

Αυτή ήταν και μια αιτία της καταστροφής ενός βυζαντινού  στρατεύματος που εισέβαλε στη Βουλγαρία το 811, όπου πολλοί βυζαντινοί συγγραφείς γράφουν ότι ο λόγος που συνέβαλε στην καταστροφή τους ήταν ότι στα βουλγαρικά χωριά, αλλά και στο φρούριο  της Πλίσκας, είχαν βρει βαρέλια κρασιού και μέθυσαν πίνοντάς το.

Στην κατάσταση μέθης τους βρήκαν οι Βούλγαροι τους Βυζαντινούς και τους σφάγιασαν μαζί και τον αυτοκράτορα Νικηφόρο που ήταν επικεφαλής… Είναι η γνωστή μάχη της Πλίσκας

Σκατά… είναι και αυτή μια δήλωση ότι οι Βούλγαροι τότε είχαν αμπέλια και ο Χαν Κρούμος δεν είχε βγάλει καμιά διαταγή κατά του αλκοόλ…

--
Агенция "Фокус"