Σκόπια: «Δεν περιμένουμε κάποιο θαύμα στο Σικάγο»



Απρίλιος 6, 2012.

«Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει μικρή πιθανότητα να πάρει η χώρα πρόσκληση στο ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αλλά  δεν παύουμε να στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, επειδή υποστηρίζουμε  την ιδέα της FYROM να ενταχθεί», δήλωσε ο David Drajer, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ.


Μικρή είναι  η πιθανότητα για τα Σκόπια να κληθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.
Τα πέντε μέλη του Κογκρέσου που ήρθαν να επισκεφθούν τη χώρα έχασαν την αισιοδοξία ότι μπορούν να υποστηρίξουν την αλλαγή στην ημερήσια διάταξη της συμμαχίας. Γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα εργαστεί για την FYROM, ώστε να προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο. Οι φίλοι των Σκοπίων – τα μέλη του Κογκρέσου- είπαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη χώρα και θα πιέζουν, ώστε σύντομα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Χώρας, Ίβανοφ, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, ο υπουργός εξωτερικών Πόποσκι και ο Άμυνας Μπεσίμι,  θα προτρέψουν τους ομολόγους τους να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης. Η διεθνής πολιτική κοινότητα δείχνει συχνά ότι η πΓΔΜ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και έχουν αντιληφθεί πόσο ξεδιάντροπα αμφισβητείται  και εμποδίζεται να μένει έξω από τη συμμαχία.
Ο Ποπόσκι στο τέλος του μήνα θα προσπαθήσει να ζητήσει την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Στις 23 του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών,  θα ζητήσει από τον Μπαν Κι Μουν, να σεβαστεί την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου που σαφώς αναφέρει για ανεμπόδιστη ενσωμάτωση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

--