«Για τον Ομπάμα η Αρμενική Γενοκτονία ονομάζεται ‘Μεγάλη Καταστροφή»Απρίλιος 24, 2012.

 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την ευκαιρία, σήμερα, 24 Απριλίου, ημέρα μνήμης των γεγονότων του έτους  1915, προέβη σε δήλωση που καθόρισε την ημέρα αυτή ως «Μεγάλη Καταστροφή», αναφέρει σε σχόλιο της η τουρκική CNN Türk.


« Σαν σήμερα, τον 20ο αιώνα έγινε μια από τις χειρότερες και μαζικότερες “Μεγάλες Καταστροφές». Κατά την τελευταίο περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι δολοφονήθηκαν βάναυσα ή τιμωρήθηκαν με πορεία θανάτου. Εμείς 97 χρόνια μετά δεν μπορούμε να περιγράψουμε τον πόνο των ανθρώπων αυτών».

Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος εκθείασε την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ για τη ζωντάνια και τη συμμετοχή της στη χώρα.

Ωστόσο – σημειώνει το τουρκικό σχόλιο- οι Αρμένιοι των ΗΠΑ  εξοργίστηκαν  με τις αναφορές του Ομπάμα.

«Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για ‘προδοσία’.

Σε γραπτή της δήλωση η ANCA αναφέρει ότι ο κ. Ομπάμα την ημέρα μνήμης των γεγονότων που έγιναν το έτος 1915 την αλλοίωσε στην περιγραφή του.

«Ο Ομπάμα απέφυγε να χρησιμοποιήσει την έκφραση «Αρμενική Γενοκτονία» και δέχθηκε την περιγραφή που χρησιμοποιεί η Τουρκία», γράφει η ανακοίνωση των Αρμενίων.

Παρόλα αυτά, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, αντέδρασε στις αναφορές του Αμερικανού προέδρου αναφέροντας ότι «τα γεγονότα του έτους 1915, είναι ένα ιστορικό ψεύδος, ανακρίβειες και ένας μονόπλευρος χαρακτηρισμός μια πολιτικής και είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι».

--