«Οι Έλληνες αντέδρασαν στην έναρξη της τουρκικής γεώτρησης»




Απρίλιος 27, 2012.

Η κυπριακή κυβέρνηση,  αντέδρασε και κατήγγειλε προς τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Νέας Υόρκης και των Βρυξελλών,   την  πρωτοβουλία της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου – TPAO, να συνάψει συμφωνία με την ηγεσία του ψευδοκράτους και να διενεργήσει γεωτρήσεις στην περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου, «Τούρκ γιουρντού 1» (τουρκική πατρίδα 1),  για ανεύρεση πηγών ενέργειας.


Η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών  (της Κύπρου), Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, χαρακτήρισε  την δράση αυτή της Τουρκίας ως παρενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της  με την ΕΕ.
Η Μαρκουλλή, μιλώντας στο ελληνικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι κατήγγειλε και διαμαρτυρήθηκε στις διπλωματικές αποστολές της Νέας Υόρκης ( εννοεί ΟΗΕ) και των Βρυξελλών (εννοεί ΕΕ) στις τουρκικές ενέργειες,  ως παραβίαση της Τουρκίας κατά της  εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευρεία η κάλυψη από τον ελληνικό Τύπο

 Η έναρξη των γεωτρήσεων από την TPAO  και η ειδική τελετή που έγινε δημοσιεύθηκε  στον ελληνικό τύπο, μάλιστα,  με ευρεία κάλυψη του θέματος.
Ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων κ. Τανέρ Γιλντίζ παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης της γεώτρησης στο σημείο Türkyurdu-1,  και το γεγονός αυτό δημοσιοποιήθηκε από τα ελληνικά (κυπριακά) μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα του CNN Türk.
--