Μπαμπατζάν: «Είμαστε αντίθετοι σε επέμβαση στη Συρία»



«Κίνδυνος από τη διάσπαση του Ιράκ»

Απρίλιος 29, 2012.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  της τουρκικής πολιτικής, σε ομιλία του σε ένα από τα πιο έγκριτα ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Πανεπιστήμιο Toufts, στη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας (The Fletcher School of Law and Diplomacy), τόνισε ότι  διαφωνεί με τον εξοπλισμό των αντιφρονούντων της Συρίας.


«Καμία χώρα», είπε, « δεν θεωρεί σωστό να υποστηρίξει  την στρατικοποίηση των αντιφρονούντων της Συρίας και τέτοιοι στόχοι δεν υπάρχουν στην τουρκική πολιτική»

Ο Μπαμπατζάν ανέφερε, ακόμη, ότι η Τουρκία είναι κατά της επέμβασης στη Συρία, αν και έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες.

Το ζήτημα του καθεστώτος θα επιλυθεί εσωτερικά

Αναφερόμενος στην συριακή αντιπολίτευση είπε ότι αυτή κινείται αμιγώς με πολιτικά κριτήρια και το ισχύον καθεστώς μέχρι πρόσφατα δεν έχει δώσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση.
 «Στη Συρία το καθεστώς Άσαντ δεν έχει δώσει καμία απάντηση ποιος θα το αντικαταστήσει και δεν ετοιμάζεται σε κάποια ενδεχόμενη λύση», είπε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι  η Τουρκία είναι αντίθετη σε στρατιωτική επέμβαση και σε κάθε εξωτερική παρέμβαση και θεωρεί ότι η εσωτερική δυναμική που υπάρχει στη Συρία είναι αρκετή για τις όποιες αλλαγές προκύψουν .
«Θεωρούμε προς τούτο πολύ σημαντική την παρουσία των παρατηρητών  του ΟΗΕ σε αυτήν τη χώρα», είπε προσθέτοντας ότι ευελπιστεί στην απόφαση του συριακού λαού  σε ενδεχόμενες εκλογές».

Κίνδυνος με τη διαίρεση του Ιράκ

Ο Μπαμπατζάν  αναφερόμενος στην κατάσταση του Ιράκ εξέφρασε τις ανησυχίες του, σχετικά με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, που με ενδεχόμενο δημοψήφισμα μπορεί να αποχωρήσει  από το Ιράκ και να δημιουργηθεί ανεξάρτητη Κουρδική Διοίκηση και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για το Ιράκ, είπε.
Ο Μπαμπατζάν υπογράμμισε, ότι τώρα ο Μπαρζανί, βλέποντας το κενό εξουσίας με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, ίσως, προσπαθήσει να αποχωρήσει από την κεντρική διοίκηση του Ιράκ και να διοργανώσει τις δυνάμεις της κουρδικής περιφέρειας του Βόρειου Ιράκ, που θα αποτελέσει κίνδυνο για την ακεραιότητα της Τουρκίας, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--